Dat beweert althans het blog van de Amazon Web Services, de divisie waar de Amazon Elastic Compute Cloud (EC2) onder valt. De EC2-dienst is sinds een maand beschikbaar in de Europese Unie. Met EC2 wordt rekenkracht verhuurd waarop klanten hun applicaties kunnen draaien. Beheerders waren eerst aangewezen op consoles van derde partijen om bij de applicaties en virtuele servers te komen.

Dat kan bijvoorbeeld met ElasticFox, een plugin voor Firefox, maar nu heeft het bedrijf zelf een AJAX-console uitgebracht. Totnogtoe bracht het gebrek aan goede integratie problemen met zich mee. Zo was het niet alleen een kwestie van gebruikersnaam-wachtwoord om in te loggen, en moest er dikwijls gehannest worden met certificaten en een keur aan sleutels. Nadeel daarmee is bijvoorbeeld dat de beheerder gebonden was aan een enkel systeem. Het bedrijf heeft een demofilmpje geplaatst, waarin onder andere getoond wordt hoe nieuwe VM's worden toegevoegd die als 'gehuurde server' draaien in de ict-omgeving. De servers kunnen draaien op Windows Server, Linux of OpenSolaris.

Bij de launch ondersteunt de tool alleen nog de Amerikaanse Clouddiensten, maar hij komt later ook beschikbaar voor Europa. Amazon EC2 lijkt vooral in de VS steeds meer voet aan de grond te krijgen. Dit weekeinde heeft Adobe bijvoorbeeld aangekondigd zijn LiveCycle ES Developer Express-software voor ontwikkelaars beschikbaar te maken voor het Amazon-platform. Techworld heeft van Adobe nog geen bevestiging gekregen van Adobe of de pakketten ook in de Nederlandse wolken beschikbaar komen. Bron: Techworld