Het afschaffen van de Europese roamingkosten en de invoering van een redelijk strikte versie van netneutraliteit, vergelijkbaar met die al in Nederland geldt, staan weer op losse schroeven. Nadat het Europees Parlement na veel strijd eindelijk tot consensus kwam, gooit nu de Raad van Ministers de knuppel terug in het hoenderhoek met nieuwe voorstellen.

Forse belediging

Zo willen zij helemaal niet af van roamingkosten. Net als afgelopen september toen Italië de rol van EU-voorzitter bekleedde, wil de Raad (nu met Litouwen aan het roer) compromissen invoeren. Zij stellen een daglimiet van 5 MB voor. "Een forse belediging voor het Europees Parlement maar vooral voor alle Europeanen die hun telefoonrekening omlaag willen", zegt Europarlementariër Marietje Schaake van D66. "De voorstellen die nu uit de Raad komen missen elke ambitie."

Zij komt daarom met een brandbrief, reeds ondertekend door 126 parlementariërs. Vooruitstrevende plannen eisen zij, net als toch die strikte vorm van netneutraliteit. Het voorstel van de EU-raad komt toch weer op de proppen met internetverkeerdeals voor bedrijven, met verschillende snelheden zolang dit de meerderheid van de gebruikers "niet aantast", onthulde The Wall Street Journal.

Ontstemd

Schaake en veel van haar collega's zijn hier ontstemd over. "Telecomaanbieders beperken de keuze van honderden miljoenen Europeanen nog elke dag. Maar ook om innovatieve startups een kans te geven, en om concurrentie op het open internet eerlijk te houden is netneutraliteit de sleutel", schrijft ze.

Vrijdag vergadert het Europese circus verder over het telecombeleid. Een week later op 13 maart wordt dan een formeel standpunt ingenomen in de Telecomraad, alvorens Commissie, Parlement en Raad samen met een eindvoorstel moeten komen. Schaake verwacht een harde confrontatie.

In de VS zijn vorige week wel spijkers met koppen geslagen. Lees: Amerika drukt historische regels netneutraliteit door