De telecomleverancier stelt dat het testcentrum het eerste volledige werkende umts-centrum in de Benelux is. Eerder opende Alcatel al dergelijke centra in Kuala Lumpur, Lissabon, Malmö, Parijs, Shanghai en Taipei. Na Rijswijk volgt nog onder meer Stuttgart. Dit 3G Reality Centre biedt Alcatel en zijn klanten een operationele omgeving voor het ontwikkelen en testen van geavanceerde mobiele toepassingen en datadiensten op gebied van umts. Journalisten konden vandaag spelen met uit de kluiten gewassen 3G-testtelefoons van Mitsubishi.

Videotelefonie

Zo werd er contact gelegd met Kuala Lumpur en kon er een videofonie-gesprek worden gevoerd. Verder demonstreerde Alcatel websurfen via umts, het downloaden van bestanden (een mp3 van 1,27 MB in 29 seconden) en het probleemloos bekijken van videostreams. Dat alles in een testomgeving. Marc Rouanne, president van Alcatel Mobile Network, heeft hoge verwachtingen van het testcentrum, dat volgens hem moet bijdragen aan `een spoedig begin van het umts-tijdperk'. Wanneer dat precies zal zijn, kan Rouanne niet zeggen. Alcatel heeft al enkele contracten lopen met de vijf Nederlandse umts-licentiehouders – met name Dutchtone – maar denkt op de langere termijn via zijn centrum nog meer interessante contracten te kunnen binnenslepen. Ook applicatieontwikkelaars zijn een potentiële klant.

Japan

In Rijswijk wordt gebruik gemaakt van onder meer de UTRAN (UMTS Terrestrial Radio Access Network) radiosystemen, het core netwerk met Radio Network Controller (RNC) en een eigen platform voor diensten. De radiosystemen, inclusief umts-basisstations zijn ontwikkeld en geproduceerd door Evolium SAS, de joint venture tussen Alcatel en Fujitsu. In Japan is Fujitsu leverancier van NTT DoCoMo dat sinds oktober 2001 een commercieel umts-netwerk in bedrijf heeft. In Nederland worden de eerste commerciële toepassingen in 2004 verwacht.