Alibaba blijft bij zijn standpunt dat Aliyun geen Android-fork is ondanks dat Google claimt dat het Chinese besturingssysteem “zonder twijfel gebaseerd is op het Android-platform." Volgens Alibaba is er drie jaar gewerkt aan Aliyun, waarbij gebruik is gemaakt van open source-elementen van Android. Daarom zouden leden van Androids ontwikkelplatform Open Handset Alliance (OHA) gewoon met Aliyun kunnen werken.

De ruzie tussen de Chinese internetgigant en Google escaleerde eind vorige week toen Google immense druk uitoefende op Acer, dat net op het punt stond een smartphone te presenteren dat gebruik maakt van Aliyun. De persconferentie in Shanghai waar dat zou gebeuren, werd afgelast terwijl de journalisten de klink van de deur al in handen hadden. Acer is lid van OHA en mag volgens Google dus geen smartphones maken met een Android-fork.

Alibaba gaat gewoon door

Maar Alibaba laat zich niet dwarszitten door de Amerikaanse rivaal, die mikt op de gigantische thuismarkt van zijn Chinese tegenhanger. John Spelich, de VP voor corporate affairs bij de Chinezen, zegt tegen The Next Web dat Aliyun zal groeien in China en “we de discussie met elke hardwarepartner verwelkomen als zij zoeken naar een werkelijk alternatief voor Android."

Volgens Spelich is Acer nog steeds bereid samen te werken, maar onthoudt het zich van verder commentaar over het incident van vorige week. Wel zegt hij dat Aliyun fundamenteel anders werkt dat Android. “Aliyun (…) is ook een open ecosysteem dat anderen toestaat hun mobiele websites te hosten in onze cloud en we maken die websites beschikbaar voor gebruikers van Aliyun-telefoons. Dus we hebben een ecosysteem dat andere internetbedrijven toelaat, waar Android dat niet doet omdat het apps beschikbaar stelt via downloads."

Cloud versus app stores

En dat is de crux van het hele debat over cloud versus apps, meent Spelich. “De cloud is open, een app-systeem gesloten omdat dat in handen is van de beheerder van de apps marktsplaats. Dus je ziet: twee concurrerende ecosystemen, een dat open is via de cloud en de ander gesloten, waarbij de gebruikers worden beperkt doordat zij alleen de apps kunnen zien die de beheerder wil laten zien."

Acer heeft tegen The Next Web nog niets los gelaten over het dispuut met Google, behalve dat het zijn excuses maakt aan “onze vrienden van de media" en dat het bedrijf “blijft werken met strategische partners in China." Zolang Google dwars blijft liggen zijn er nogal wat beperkingen voor Alibaba. De lijst van deelnemers aan OHA vermeldt alle drie de grote Chinese telecombedrijven en alle hardwareleveranciers, waaronder spelers als Lenovo, Foxconn, HTC, Huawei en Asus. De enige smartphones met Aliyun die tot nu toe zijn verschenen zijn van de Chinese fabrikant Tianyu.