Twaalf gemeenten gaan alvast aan de slag met deze overkoepelende database. Deze zogenoemde koplopergemeenten moeten eigenlijk grotendeels het wiel uitvinden, want veel technische aspecten zijn nog niet geheel duidelijk. Ook de implementatiestrategie moet nog verder worden uitgewerkt, zegt Frank Wassenaar, woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De nieuwe grote landelijke database gaat de Basisregistratie Personen (BRP) heten en vervangt de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) van de meer dan 400 gemeenten. Volgens het ministerie wordt het bijhouden en uitwisselen van gegevens “sneller, eenvoudiger en goedkoper" dan nu gebeurt.

In 2013 eerste gemeenten aangesloten

De twaalf koplopergemeenten zijn Alkmaar, Amstelveen, Bloemendaal, Capelle aan den IJssel, Haarlemmermeer, Hoogezand-Sappemeer, Leiderdorp, Noordenveld, Valkenburg aan de Geul, Waalwijk, Zoetermeer en Zoeterwoude. Zij moeten medio 2013 klaar zijn met de overgang van hun plaatselijke databases naar de centrale database.

Aan de hand van de ervaringen die met die pilot wordt opgedaan, wordt de rest van de planning voor de overige gemeenten uitgewerkt. Daar hangt wel een soort deadline aan. Het streven van minister Spies van Binnenlandse Zaken is dat alle gemeenten in 2016 werken met de nieuwe registratie.

Deel moet nog worden aanbesteed

Het beheer van de centrale database komt te liggen bij het Agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten. Het is nog niet duidelijk waar de database zelf komt te staan. De gemeenten krijgen de beschikking over zogeheten Burgerzakenmodules, die zij zelf moeten beheren. Deze modules ontsluiten de centrale database, maar moeten nog wel centraal worden aanbesteed.

De nieuwe centrale database is niet alleen voor gebruik van gemeenten. Andere afnemers kunnen eveneens via zogeheten 'koppelvlakken' persoonsgegevens verkrijgen. Die koppelvlakken zijn BRP-Bijhouding, BRP-Bevraging, BRP-Levering en BRP-Terugmelding. Op de agenda staat de ontwikkeling van nog meer koppelvlakken. Dit omvat onder meer Toegangsbewaking, waarbij wordt gekeken of een organisatie een actie mag uitvoeren op een subset van gegevens van een bepaald persoon.