Firefox wordt automatisch bijgewerkt op de achtergrond van versie 54 naar 55 - tenzij systeembeheerders bijvoorbeeld zulke updates hebben uitgeschakeld in de organisatie met een group policy - en zoals de meeste software wordt het gefaseerd uitrgerold. Sommige gebruikers hebben versie 55 al binnen, anderen krijgen hem een dezer dagen.

Een van de opvallende vernieuwingen is de ondersteuning van WebVR in de nieuwste versie, waar Mozilla-chef Sean White deze uitgebreide blogpost over heeft geschreven. Hij vertelt hoe hij in 1994 geïnspireerd raakte door een presentatie over webgebaseerde virtual reality en dat met de ondersteuning in Firefox 55 nu een langgekoesterde droom realiteit is geworden.

De WebVR-API, waarvan een draftversie vorige maand werd gepubliceerd, is gebouwd door een werkgroep binnen de W3C, geleid door ontwikkelaars van Mozilla en Google. Hij is alleen voor Windows-machines beschikbaar en wordt behalve door Firefox ondersteund door Google's Chrome en Microsofts Edge. Hier kun je demo's zien van content die al gemaakt is met WebVR en Mozilla's VR-framework A-Frame.

Het eerste prototype (2104) van Mozilla's VR-implementatie:

Ook zorgt de nieuwe versie van Firefox ervoor dat gebruikers sneller naar een versleutelde website worden gestuurd dan naar een onversleutelde versie. Url's worden aangevuld met https, waardoor gebruikers naar de site met SSL/TLS-ondersteuning worden gestuurd. Als die niet blijkt te bestaan, krijgen Firefoxers de http-versie te zien.

Deze feature verschilt van een add-on als EFF's HTTPS Everywhere dat elke verbinding naar de HTTPS-versie duwt (als die beschikbaar is). Firefox lijkt het vooralsnog enkel te doen als je handmatig een url invoert in de adresbalk, zodat bij het typen van www.voorbeeld.nl je naar https://www.voorbeeld.nl wordt gestuurd in plaats van naar http://www.voorbeeld.nl.

In Firefox 55 is het herstellen van de tabbladen die je in de vorige sessie open had staan soepeler geworden. Net als in eerdere versies is er de Vorige sessie herstellen-knop op het eerste tabblad bij het openen van de browser, die de tabs die je de vorige sessie had openstaan voor je klaarzet, maar pas inlaadt als je erop klikt om ervoor te zorgen dat je niet hoeft te wachten op 31 tabbladen die op de achtergrond worden binnengehaald.

In het verleden duurde het wel langer bij het herstellen van veel tabbladen, maar volgens de releasnotes van Mozilla is dat nu beter geworden. Dat komt onder meer omdat je nu tot op zeven processen kunt toewijzen aan tabbladen. Hoe meer je hiervoor inzet, hoe sneller de pagina's laden - wat ten koste gaat van werkgeheugen. Ook wordt hardwarematige VP9-video-accelleratie ondersteund vanaf Windows 10 1607 (Anniversary Update).

Gebruikers kunnen dus zelf de afweging maken of ze RAM genoeg beschikbaar hebben om de content van tabs sneller te laden. Mozilla noemt zelf als voorbeeld systemen van meer dan 8 GB RAM voor meer dan 4 processen. Als je wilt dat pagina's in 'Vorige sessie herstellen' direct op de achtergrond worden ingeladen in plaats van pas als je erop klikt, ga je naar about:config en schakel je de boolean om van browser.sessionstore.restore_on_demand die standaard op true staat.

De tijd van het herstellen van een belachelijke hoeveelheid tabbladen (1691 stuks) in minuten: Wat in versie 51 nog bijna acht minuten duurde, gebeurt in versie 55 in 15 seconden.

Bron: Mozilla / Dietrich Ayal

Andere veranderingen:

  • De zijbalk van Geschiedenis, Gesynchroniseerde tabbladen of Bladwijzers kun je nu ook op de linkerkant van het beeld openen.
  • Flash is nu standaard click-to-play geworden, wat een eenmalige klik is voor gebruikers die bepaalde content vertrouwen. Volgend jaar moeten gebruikers dat elke sessie opnieuw aangeven, begin 2019 volgt een extra waarschuwing en in de loop van dat jaar wordt de plug-in standaard uitgeschakeld. In 2020 verdwijnt hij volledig.
  • Sites zonder SSL/TLS kunnen niet meer locatie-API's aanspreken om te bepalen waar de gebruiker zich bevindt.
  • Bij het invoeren van een zoekopdracht in de adresbalk, krijg je onder de suggesties een lijst met snelkoppelingen naar specifieke zoekmachines (Yahoo, Google, DuckDuckGo, Bing) om de opdracht te voltooien.
  • Ook gebruikers van OSX en macOS kunnen nu sneltoetsen definiëren via de Menu Wizard.
  • Er is WebRTC-ondersteuning toegevoegd voor stereomicrofoons.
  • Downgrades naar eerdere versies van Firefox zijn, waar dat eerder nog mogelijk was, niet meer ondersteund en terugrollende gebruikers zouden compatibiliteitsproblemen kunnen ondervinden.
  • Mozilla heeft 28 beveiligingsgaten gerepareerd, waarvan er 5 gemarkeerd waren als 'kritiek'.
  • De installer pakt nu de 64 bit versie automatisch als Windows 64 bit-systemen minimaal 2 GB RAM beschikbaar hebben. Mensen die ooit de 32 bit-versie hebben geïnstalleerd worden in de volgende versie automatisch geüpgradet naar 64 bit.
  • Afdrukvoorbeelden kunnen versimpeld worden weergegeven voor je een opdracht naar de printer stuurt.