Het Japanse bedrijf Systena heeft de primeur met het nieuwe besturingssysteem Tizen. De firma brengt een tablet van 10 inch uit die het OS draait dat door Intel en Samsung is ontwikkeld, schrijft techblog Liliputing. Samsung heeft zelf Tizen-smartphones in de maak, maar een officiële aankondiging ontbreekt nog.

Quadcore-tablet

Het Japanse Systena brengt de tablet met een opslagruimte van 32 GB dit najaar op de markt. Het toestel bevat een quadcore-processor op 1,4 GHz. De tablet wordt uitgebracht met Tizen 2.0 dat eerder dit jaar verscheen. Op een expo in oktober wordt het apparaat officieel onthuld, meldt het bedrijf in een persbericht.

Tizen is net als Android gebouwd op de Linux-kernel en is een doorontwikkeling van Intel en Nokia’s MeeGo. Toen Nokia daarmee ophield, nam Samsung het stokje over van de Finse fabrikant. Het OS is net als het op handen zijnde Firefox OS volledig op HTML5 gebaseerd.

Bada in Tizen

Ook Tizen is net als Android en Firefox OS open source; de broncode is beschikbaar en kan bewerkt worden, hoewel enkele ontwikkelaars hun bedenkingen hebben. De licentievoorwaarden van de SDK voldoen namelijk niet aan een aantal criteria van open source-software. De SDK heeft dan ook een Samsung-eigen licentie.

De uitrol van de software naar fabrikanten wordt geleid door de Tizen Association die minder transparant is over zijn werkwijze dan open source-liefhebbers willen. Zo worden beslissingen over de software achter gesloten deuren genomen.

Samsung is van plan dit jaar nog met meerdere Tizen-toestellen te komen. Ook heeft het bedrijf zijn OS Bada nu opgenomen in Tizen, waardoor het nieuwe besturingssysteem Bada-apps kan draaien. Inmiddels hebben diverse fabrikanten als Huawei en Panasonic en providers, onder meer Vodafone en Orange, zich bij het project aangesloten.