Eerder deze zomer haalde Microsoft het doek van de langverwachte 4K-ready console die eerder bekend stond onder de naam Project Scorpio. De opvolger van de Xbox One heet Xbox One X en hij werd officieel aangekondigd op gamingcongres E3. Afgelopen weekend kondigde het bedrijf aan dat de console nu als pre-order beschikbaar is. Het apparaat kost 499 euro en in november komt hij officieel uit.

We staan even stil bij de specificaties en features die de console biedt en hoe hij zich verhoudt tot de eerdere Xbox One en rivaliserende systemen als de PlayStation 4. Hier volgen de details en enkele veelgestelde vragen:

De ruwe technische specificaties zijn fors. Hieronder zie je ze vergeleken met andere opties op dit moment:

Er zijn twee belangrijke upgrades ten opzichte van de vorige console, met AMD's nieuwe accellerated processing unit (APU) als belangrijkste. De eerdere console had 12 Radeon graphics- cores die 853 MHz klokten. In de Xbox One X zijn dat er 40 die 1172 MHz klokken. Grafische kaart RX 580 van AMD heeft 36 cores die tussen 1275 en 1340 MHz draaien. In feite heeft Microsoft een grafische kaart van 200 euro in de machine gepropt.

Anders gezegd: de console heeft 6 teraflops aan ruwe kracht, net iets minder dan de 6,17 die je hebt met een RX 580, maar dan in een kleinere ruimte. Het is een stuk hoger dan de dichtsbijzijnde concurrent, de PlayStation 4 Pro die 4,2 heeft en helemaal boven de gewone PlayStation 4 die 1,84 tflops haalt. Hij is zelfs sneller dan de RX 570 (5,1) en 560 (2,6) van AMD.

Hierna: Meer specificaties en de gisteren onthulde features om games van je vorige console te migreren naar de Xbox One X.

Ook het werkgeheugen heeft een opkikker gekregen, van 8 GB DDR3 naar 12 GB GDDR5 met een geheugenbandbreedte van 362 GB/s, wat vergelijkbaar is met Nvidia's GeForce GTX 1080. Ook koelt de Xbox One X met een vapor chamber.

De console is een krachtpatser die geschikt is om Microsofts populairse game-franchises op hoge kwaliteit te draaien, bijvoorbeeld Forza Motorsport 7 op 4K en met 60 fps. Dat hoef je overigens niet van alle games te verwachten, aangezien je met de vergelijkbare grafische kaart Radeon RX 580 in de pc deze framerate niet haalt in alle moderne games, tenzij je de grafische pracht flink terugschaalt.

Op Microsofts pers-event gisteren voorafgaand aan de Duitse gamersbeurs Gamescon kondigde het bedrijf nieuwe features aan voor zijn consoles. Een daarvan is eenvoudige migratie van instellingen, games en apps van de Xbox One naar zijn opvolger. Je kunt instellingen kopiëren naar een externe schijf, en apps en games kunnen worden gekopieerd tussen consoles via het thuisnetwerk of worden geback-upt naar een externe schijf.

Ook wordt de dahboardomgeving voorzien van een nieuwe laag verf, inclusief een nieuwe horizontale layout met tabbladen, een nieuwe homescreen met tegels waar je personen, games en clubs kunt pinnen. Ook is er een Light-mode (een thema met witte menu-achtergronden) beschikbaar.

Op de volgende pagina: Veelgestelde vragen over de verschillende consoles en de rol van 4K. Vervangt deze console de Xbox One S?

Nee, de twee modellen zijn tegelijkertijd beschikbaar. De Xbox One S verving uiteindelijk de niet meer officieel verkrijgbare Xbox One, maar de console blijft bestaan als de basiseditie van de Xbox-serie. De adviesprijs van de Xbox One S gaat omlaag naar zo'n 250 dollar voor het model van 500 GB. Je kunt ermee gamen in 1080p en video afspelen in 4K, inclusief HDR.

De Xbox One X is de premiumversie in de Xbox-serie. Hij heeft een adviesprijs van 499 euro en ondersteunt gamen in 2160p (4K), naast video in 4K met HDR. Dit model heeft 1 TB opslagruimte.

Heeft het zin om een Xbox One X te kopen als ik geen 4K-tv heb?

Supersampling is een van de meerwaardes volgens Microsoft van het gebruiken van een Xbox One X op een 1080p-toestel. In dit proces wordt een game in een hoge resolutie gerenderd en dan teruggeschaald om op het scherm te passen. Deze feature kan een fors positief effect hebben op helderheid, detailniveau en anti-aliasing.

We hebben deze techniek in actie gezien op de pc in games als Shadow of Mordor en The Witcher 2. AMD en Nvidia gebruiken supersampling-technologie in hun recente grafische kaarten. Ze noemen het daar respectievelijk Virtual Super Resolution en Dynamic Super Resolution.

Daarnaast krijgen games op een 1080p-televise anisotropische filtering en je hebt snellere laadtijden dan met de Xbox One S. Ook ondersteunt de nieuwe console HDR-visuals, hoewel HDR meestal een feature van moderne 4K-toestellen is. Al met al heb je wel voordelen die een betere game-ervaring moeten opleveren als je geen 4K-tv hebt.

Welke games zullen 4K ondersteunen?

Microsoft heeft geen volledige lijst vrijgegeven, maar er zijn wel al een aantal grote games aangekondigd die 4K ondersteunen. Daar vind je onder meer:

  • Forza Motorsport 7 (oktober)
  • Middle-earth: Shadow of War (oktober)
  • Assassin's Creed Origins (oktober)
  • Sea of Thieves (Begin 2018)
  • Crackdown 3 (Voorjaar 2018)
  • State of Decay 2 (Voorjaar 2018)
  • Metro Exodus (2018)

Microsoft heeft ook gratis 4K-updates aangekondigd voor Gears of War 4, Forza Horizon 3, Killer Instinct, Halo Wars 2 en Minecraft. Daarnaast komen er updates voor meer dan 100 games die ze 'Xbox One X Enhanced'-titels maakt.

Lees verder: Wat is Xbox One X Enhanced en hoe zit het met VR? Wat houdt Xbox One X Enhanced in?

Een Xbox One X Enhanced-titel biedt visuele verbeteringen van de game die alleen de nieuwste console kan gebruiken. Microsoft heeft het programma nog niet volledig toegelicht en het is onduidelijk of dit iets meer is dan supersampling voor niet-4K-televisies. Maar het lijkt om meer te gaan dan 4K + HDR.

Microsoft gaf op E3 eerder dit jaar al aan dat enkele games in deze lijn van updates worden voorzien. In sommige demonstraties zag je een Xbox One X Enhanced-logo, maar bij andere werd alleen HDR-ondersteuning aangehaald. Bij weer andere, zoals Forza Motorsport 7, werd 4K, HDR én Enhanced genoemd.

Hoe zit het met virtual reality?

Ondanks de onthullingen vorig jaar over de VR van Project Scorpio, zwijgt Microsoft inmiddels over virtual reality en lijken op z'n minst de ambities van VR op de consoles teruggeschaald. Microsoft heeft zelfs gezegd dat het bedrijf gelooft dat de pc het beste platform is voor virtual reality.

Lees ook: Waarom Microsoft even niet praat over VR Is er nieuws over FreeSync 2?

We weten op dit moment alleen dát de Xbox One X FreeSync 2 zal ondersteunen, maar verder is er nog niets bekend. Microsoft heeft niet aangekondigd of het een feature bij de launch zal zijn en of we televisies kunnen verwachten die AMD's nieuwe refreshrate-technologie ondersteunen. Wat dat betreft hebben we nog maar een paar monitoren gezien die FreeSync 2 ondersteunen. Wellicht is deze feature dan ook bedoeld voor mensen die achter hun bureau gamen via een monitor in plaats van op de bank en een tv.

Op de laatste pagina: Nog enkele laatste details over de hardware. Is de One X groter dan de One S?

Microsoft benadrukte dat de Xbox One X de kleinste Xbox ooit is. Dat is een welkome afwisseling van het lompe videorecorder-achtige design van de Xbox One. Hij ziet er zo op het oog niet zo heel anders uit dan zijn voorganger, hij heeft alleen een wat gladder design en is een stuk kleiner.

Werkt Xbox One-randapparatuur met de nieuwe versie?

Ja, Microsoft heeft aangegeven dat alle accessoires voor de Xbox One en One S volledig compatibel zijn met de nieuwe versie. Als je dus al een luxe One Elite-controller of aangepaste One S-controller hebt, kun je hem blijven gebruiken.

Werkt hij ook met de Kinect?

Ja, maar je hebt wel een adapter nodig. Net als de One S heeft de nieuwe console geen Kinect-poort. Bij de One S kon je nog een tijdje gratis upgraden naar de nieuwe adapter, maar inmiddels moet je er eentje kopen voor zo'n 40 á 45 euro.

Kan ik niet gewoon een pc met dezelfde prestaties bouwen?

Ja, als je dat wilt, maar niet voor dezelfde prijs. We zijn gaan zitten met de specificaties en hebben bekeken welke componenten een vergelijkbaar systeem opleveren. Het prijskaartje dat daaraan hangt is geen mooie; we kwamen uit op 600 tot 900 euro, afhankelijk van de specifieke onderdelen die je kiest. Die prijs zal ongetwijfeld zakken als componenten goedkoper worden, maar dat kan nog wel even duren.