Nadat de Charge 2 twee jaar geleden verscheen, zijn Fitbits producten een stuk slimmer geworden. Eerst had je de op fitness gerichte smartwatch Ionic, die de Fitbit App Store en een nieuwe OS introduceerde. Daarna kwam de goedkopere Versa, die ook smartwatch-dragers aansprak met een groter kleurenscherm.

Met de Charge 3 maakt Fitbit opnieuw een tracker. Op het oog lijkt het nieuwe apparaat behoorlijk op zijn voorganger, maar nader bekeken zie je enkele belangrijke verschillen die een nieuw segment aanspreken: mensen die wel slimmere wearable-features willen, maar geen hele smartwatch om hun pols willen dragen.

Fitbit zegt dat zijn Charge 2 zijn bestverkopende wearable is en de nieuwe versie stapt dan ook niet af van diens ontwerpfilosofie of formfactor. Het heeft nog steeds die verticale look met een dun zwart of 'rose gold' aluminium behuizing met een verwisselbaar bandje dat netjes aansluit op het kastje. Hij voelde licht en comfortabel aan op mijn pols, vooral vergeleken met de veel grotere Versa.

De Versa (links) en de Charge 3 rechts, die verhoudingsgewijs licht en klein is.

Het display van de Charge 3 is net iets langer en een tikkie breder dan zijn voorganger en daarom zie je net iets meer informatie op het schermpje. Dit wordt benut door het Today-scherm dat een toevoeging was aan de Versa. Deze nieuwe interface laat twee statistieken tegelijk zien op het kleine scherm. Je kunt scrollen om de rest te zien en ook je slaappatroon is nu te bekijken voor een nog beter beeld van je vitale functies.

Met het nieuwe overzicht van de Charge 3 zie je meer informatie op het display.

Je veegt omhoog vanaf de onderkant om het Today-scherm te openen. Inderdaad, de Charge 3 heeft een aanraakscherm in plaats van een statisch display waar je door de weergaven scrolde door de knop op de zijkant in te drukken. Ik vond al na enkele minuten dat de navigatie met dit scherm nog veel intuïtiever was dan met de Versa en Ionic. Ik had de knop op de zijkant maar zelden nodig.

Over de knop gesproken, Fitbit introduceert een inductieve knop. Net als een capacitieve knop, die je kent van smartphones, is dit een aanraakknop. Dat is even wennen: in plaats van een uitstekend knopje is dit juist een inkeping in de linkerzijkant van het apparaat. Als je hem juist aanraakt, krijg je een stukje haptische feedback (trillen) om je te laten merken dat je de knop 'indrukt'.

De Charge 3 heeft een inductieve knop die vibreert als je hem indrukt.

Het kostte mij een beetje moeite om te ontdekken wat de juiste manier van aanraken is - en het voelt een beetje vreemd - maar qua esthetiek ziet de gadget er zonder twijfel met zijn gladde zijkant veel beter uit met deze knop dan in het oude ontwerp met een uitsteekseltje.

Ook is het makkelijker om het bandje te verwisselen dankzij een nieuw mechanisme dat meer lijkt op hoe dit werkt bij smartwatches, zoals bij een Apple-watch. Er zijn Nike-achtige bandjes zacht plastic met perforaties, leren bandjes zodat het meer op een horloge lijkt en Fitbits eigen geweven kunststof banden.

Ontbrekende features

De Charge 2 had een uitstekende accuduur met vijf dagen en Fitbit heeft dat nog sterker verbeterd met de Charge 3 die een hele week met één oplaadbeurt kan doen. Die accuduur heeft een prijs: nog steeds heeft de nieuwe fitnesstracker geen GPS of muziekopslag aan boord. Sterker nog, je kunt de muziek op je smartphone niet eens bedienen vanaf je pols.

Dat is wellicht een belangrijk punt voor sommige kopers: de Charge 3 wordt gepositioneerd als een apparaat dat tussen simpele fitnesstrackers en smartwatches in zit, maar omdat dit soort features niet aan boord is, moet je tijdens het hardlopen of fietsen nog steeds tetheren met je smartphone als je deze functionaliteiten wilt.

De bandjes voor de Fitbit 3 worden geleverd in verschillende uitvoeringen en kleuren.

Op den duur moet je je portemonnee tijdens dat hardlopen of fietsen thuis kunnen laten, dankzij Fitbit Pay. In Nederland ondersteunen banken deze betaalmethode nog niet, hoewel er bijvoorbeeld een pilot loopt van de ABN AMRO met betalingen via NFC in wearables, dus die twee tientjes meer voor het NFC-model kun je misschien op dit moment nog beter in je zak houden.

Tethering

Verder heeft de Charge 3 dezelfde notificatiefunctionaliteiten als het vorige model, zodat als je telefoon meldingen krijgt, je Fitbit begint te vibreren. Het is vervolgens niet mogelijk om daadwerkelijk iets met die meldingen te doen, behalve de uiteindelijk optie om enkele Smart Reply's op Android-toestellen voor te programmeren) maar Fitbit wil mogelijk dit soort functionaliteiten nog verder uitbreiden.

Ook worden er af en toe nieuwe apps uitgebracht via updates (wat betekent dat er niet a la sommige andere Fitbit-apparaten gebruik wordt gemaakt van de Fitbit App Store) en er werden aankondigingen beloofd van 'populaire merken'. Op dit moment heb je meldingen, timers, agenda, weer en een serie uurwerken en fitness-apps tot je beschikking.

Wat fitness-features betreft is de Charge 3 wat je zou verwachten van een bijgewerkt model: behalve een verbeterde hartslagsensor heeft hij nu ook een pulsoximeter (SpO2) om zuurstofwaarde in het bloed te meten. Om daar optimaal gebruik van te maken, kun je je inschrijven voor Fitbits bètaprogramma Sleep Score, die de sensoren van de Ionic, Versa of Charge 3 gebruikt om je ademhaling te controleren om waarschuwingssignalen van apneu op te merken. Fitbit wil dit een standaardfeature maken van zijn wearable.

Verder is het apparaat waterdicht tot een diepte van 50 meter. Dat betekent dat zwemmers zonder problemen het apparaat om kunnen doen en dat je hem niet af hoeft te doen onder de douche. Omdat je hem zo vaak mogelijk om wilt hebben om bijvoorbeeld je hartslag in rust zo nauwkeurig mogelijk te bepalen, is dat een fijne verbetering.

De Fitbit Charge 3 is nu voor te bestellen op de site. De gadget wordt verzonden naar Nederland voor een totaalbedrag van €149,95 of €161,95 voor versneld bezorging na verschijnen (ongeveer twee werkdagen, aldus Fitbit). Het apparaat moet in oktober uitkomen en worden verzonden.