De nieuwe Whiskey Lake en Amber Lake mobiele Core-chips van Intel verschillen vooral van de voorgangers qua kloksnelheid, maar Intels marketingverhaal benadrukt een ander aspect: notebooks en tablets die zijn uitgerust met deze 8ste generatie U- en Y-serie chips worden aangemerkt als 'geoptimaliseerd voor connectiviteit'.

In feite Skylake-verbeteringen

De chips zijn nu officieel aangekondigd door Intel en de eerste laptops met de nieuwe chips aan boord verschijnen naar verwachting al in september. Intel pitcht de processoren niet als "nog sneller", maar de onboard Gigabit-wifi wordt benadrukt. Dat is misschien omdat het steeds lastiger wordt als je naar de specificaties kijkt om de verschillende generaties van elkaar te onderscheiden.

Deze nieuwe chips zijn eigenlijk niet veel anders dan de originele Skylake, ook op 14 nanometer (net als Broadwell uit 2014). Het getal dat er werkelijk toe doet: Intel belooft een prestatieverbetering van 10 procent ten opzichte van de recente 8ste generatie Kaby Lake Refresh-chips.

Net als 18 jaar geleden

Intel volgt een vertrouwd en consequent patroon met zijn marketing: bij elke nieuwe CPU wordt de concurrentie afgekraakt en hoor je veel over kloksnelheden, cores en prestaties. Als Intel hier minder mee durft te schermen, gaat het over platformverbeteringen.

In 2000, toen Intel geduchte concurrentie kreeg van Transmeta, ging Intels boodschap van Centrino over de combinatie processor, chipset en draadloze concurrentie. Deze keer voelt Intel niet dezelfde druk van AMD als destijds met de energiezuinige chips van Transmeta, maar de nadruk op wifi illustreert dat de concurrentie wel opnieuw wordt gevoeld.

Er zijn drie processors in Intels U-serie (Whiskey Lake) en drie in de Y-serie (Amber Lake). U-serie-chips ga je waarschijnlijk zien in ultradunne laptops en Y-chips in tablets en convertibles/hybdrides, vooral ventilatorloze modellen. Ze bevatten allemaal Hyper-Threading en benutten de 4 cores maximaal.

De nieuwe chips zijn:

  • Core i7-8685U op 1,8 GHz (met HD620 GPU)
  • Core i7-8500Y op 1,5 GHz
  • Core i5-8265U op 1,6 GHz (met HD620 GPU)
  • Core i5-8200Y op 1,3 GHz
  • Core i3-8145U op 2,1 GHz (met HD620 GPU)
  • Core m3-8100Y op 1,1 GHz.

Intel voegt misschien nieuwe processor-SKU's toe op een later tijdstip, maar momenteel lijkt er niet veel variatie te zijn in Whiskey Lake. Als een hardwaremaker bijvoorbeeld een laptop wil ontwerpen met een Core i5-chip van de nieuwste generatie, is er eigenlijk maar één die daarvoor geschikt is, de Core i5-8265U.

Ook maakt Intel deze keer geen generatie-op-generatie-vergelijking. In plaats daarvan stapt Intel weer terug op een beproefd recept: Whiskey Lake wordt vergeleken met generaties van vijf jaar terug, in de hoop dat je je huidige vijf jaar oude pc gaat verversen voor een nieuw model met een nieuwe Intel-chip. Volgend jaar komt die vergelijking van een oude pc neer op een vergelijking met Intels eerste 14 nm-onderdelen.

Sneller met nieuwe bak

Neem bijvoorbeeld het maken van 4K-video. Intel benadrukt dat die taak 6,5 keer sneller gaat met een Whiskey Lake-cpu, bewerkingen in Adobe Lightroom 2,9 keer sneller en het back-uppen en uploaden van content gaat met de nieuwe onboard wifi twaalf keer zo snel als met een vijf jaar oude 802.11n-chip, dankzij de huidige Gigabit-capaciteit.

Ook gameplay gaat twee keer zo snel zijn, zegt Intel, op basis van hetzelfde gegeven. Intel denkt verder dat een accu dankzij een Whiskey Lake-platform tussen de 16 en 19 uur mee kan gaan, hoewel daarbij wordt uitgegaan van een nieuw soort 1 watt-scherm dat deze herfst officieel verschijnt.

Intels monotone fabricage begint op te vallen bij aandeelhouders. De chipfabrikant heeft moeite de overstap te maken van 14 nm naar 10 nm met de Cannon Lake-architectuur, terwijl AMD zijn roadmap al het hele jaar van de daken schreeuwt, inclusief een overstap naar 7 nanometer volgend jaar. Deze week kondigde AMD aan zijn productieproces in handen van TSMC te leggen.

Achterlopen

Intel moet binnenkort bewegen om een diep dal te vermijden. "Hun procestechnologie is het grote nadeel en dat duurt vijf, zes, of zeven jaar om te herstellen", zegt Intel-watcher Hans Mosemann tegenover CNBC. "Ik denk niet dat Intels bedrijfsmodel werkt als ze twee jaar achterlopen qua procestechnologie."

Intel-chef Chris Walker benadrukt desondanks 70 procent te zijn verbeterd qua prestaties over de gehele 14 nm-generatie. Hij verwacht veel van de wifi-capaciteiten van Intel. "Dat soort dingen ga je vooral merken op een oude computer", zei hij in de vergelijking van de oude en nieuwe platforms.

Gigabit-ondersteuning

Intels Gigabit wifi, ook bekend als Intel Wireless-AC 160MHz, wordt meegeleverd met enkele systemen die 4G-connectiviteit hebben, vertelt Intels laptopbaas Karin Regis. Ondertussen komen meer producenten met giagbit-diensten en verschillende consumentenrouters van bedrijven als Netgear ondersteunen gigabit-wifi.

Intels Regis ging verder niet veel in op specifieke elementen van het Whiskey Lake U-platform, maar onderstaande grafiek bevatte enkele details, zoals de ondersteuning van Thunderbolt 3, DDR4/LPDDR3, embedded DisplayPort en meer. Ook is er ondersteuning van Intels geheugentechnologie Optane.

Ook is er nieuwe quad core audio DSP, om te werken met microfoons op laptops. Behalve Cortana komt Alexa ook naar Windows 10-laptops dankzij een nieuwe overeenkomst tussen Amazon en Microsoft. Al deze verbeteringen krijg je samen met bescheiden prestatieverbeteringen en verbeterde accuduur met het nieuwe 1W-scherm.

En Amber Lake?

Eén vraag blijft vooral knagen: Intel had het niet veel over Amber Lake, terwijl energiezuinige fanless apparaten tot nu toe niet echt hebben voldaan aan prestatieverwachtingen. Whiskey Lake is niet iets om nou echt superenthousiast van te worden, maar kam Amber Lake wel een opvallend alternatief zijn voor laptops? We gaan het binnenkort in de praktijk merken.