Apple's nieuwe product AirPower is een oplaadmap die ervoor zorgt dat je niet meer met een kabelboom zit te kijken voor je diverse Apple-producten als Watch, iPhone of Airpods. Apple liet het vast zien bij de introductie van de iPhone X vorige maand, maar gaf weinig details prijs. Dit is wat we tot nu toe hebben verzameld:

Wat is AirPower?

De draadloze oplaadmap is een van vele opties op de markt tegenwoordig, maar voordat de iPhone 8 en iPhone X verschenen, had je een speciale case nodig als je een draadloze mat wilde gebruiken. Met AirPower is dat niet meer nodig en kun je gewoon in plaats van inpluggen de iPhone op de mat leggen.

Hoe werkt het?

De AirPower is verbonden met de netstroom en gebruikt inductie om energie over te brengen. Daarbij zorgt een magnetisch veld ervoor dat een spoel in het apparaat wordt geactiveerd. Als je een apparaat neerlegt wordt een handshake tot stand gebracht om onder meer te zien of het apparaat compatibel is en wat de oplaadcapaciteit is. Als alles oké is, begint het apparaat te laden.

Werkt mijn iPhone met AirPower?

Er zijn drie iPhone die de optie hebben: de iPhone 8, 8 Plus en de iPhone X. Deze hebben niet alleen een glazen achterkant (in tegenstelling tot de aluminium achterkanten van eerdere modellen), ze bevatten ook de hardware die nodig is voor draadloos opladen.

En mijn iPad?

Nee, de huidige modellen ondersteunen AirPower niet. Het lijkt erop dat een glazen achterkant vereist is en voor een iPad zou zo'n behuizing zwaar, duur en wellicht iets te kwetsbaar zijn om nog fatsoenlijk te functioneren.

Of mijn Apple Watch?

AirPower werkt met de Series 3-lijn/\

Werken mijn AirPods met AirPower?

Alleen als je de nieuwe AirPod-behuizing koopt die Apple heeft geïntroduceerd op het evenement waar de iPhone X werd gepresenteerd. Je kunt het originele doosje niet gebruiken met AirPower. Ook kun je de koptelefoon niet simpelweg op de mat leggen, ze moeten in het doosje op de mat. Of je laadt de doos op en legt de AirPods er daarna in om ze los van de mat op te laden. We weten alleen op dit moment nog niets over de case.

Kan ik mijn MacBook zo opladen?

Nee. AirPower is ontworpen voor de drie iPhones, de Apple Watch Series 3 en de AirPods-case.

Hoe zit het met mijn Qi-compatibele apparaten?

Apple zegt te werken om AirPower Qi-compatibel te maken en als dat gebeurt, zou AirPower ook moeten werken met andere Qi-apparaten, zoals Samsungs Galaxy-apparaten en diverse andere (Android-)toestellen. Maar dat is momenteel nog niet bevestigt. Andersom zijn de iPhone 8 en X wel compatibel met Qi, wat betekent dat je een andere oplaadmat, bijvoorbeeld van Mophie of Belkin, kunt gebruiken voor deze Apple-apparaten.

Kan ik ook snelladen met AirPower?

De specificaties zijn nog niet bekend, dus er is nog niets zeker over laadtijden. Maar de Qi-specificatie ondersteunt snelladen op 15 watt. De snelheid van AirPower zelf is nog niet zeker en de details over Qi-compatibiliteit zijn nog niet bekend, dus dit blijft gissen op dit moment.

Hoeveel gaat AirPower kosten?

De prijs is momenteel nog niet bekend.

Wanneer is AirPower beschikbaar?

In de loop van 2018 moet de oplaadmat uitkomen.