Wanneer komt de nieuwe versie uit?

De Raspberry Pi 3 kwam in 2016 uit en er werd vorig jaar druk gespeculeerd dat de nieuwe Raspberry Pi niet lang meer op zich zou laten wachten. Elf maanden geleden bracht de Raspberry Pi Foundation een verbeterd model uit van versie 3 met verbeterde draadloze connectiviteit en meer verwerkingskracht.

Dat zou ons zoet moeten houden tot dit jaar, maar onlangs liet bedenker Eben Upton weten aan Tom's Hardware dat de Raspberry Pi 4 niet in 2019 op de markt zal komen. Dat was op zich niet eens zo'n grote verrassing, eerder vertelde Upton aan IT Pro dat er een nieuw productieproces aan te pas moest komen vanwege beperkingen rond de 40 nanometer.

Wat zijn de specificaties?

De reden van de vertraging is de grens van wat mogelijk is met CPU's van 40 nm. De Raspberry Pi heeft tot nu toe grotere ARM-cores rond de 40 nm-core gebouwd, maar met nog meer van die rekenkernen om de capaciteit te vergroten worden de stroomeisen onhandelbaar van het nieuwe bordje.

Elke versie van de Raspberry Pi - waarvan de eerste in 2012 verscheen, de tweede in 2015 en de derde in 2017 - heeft uiteraard een hardware-upgrade gekregen ten opzichte van zijn voorganger. Model B en Model B+ van de eerste RasPi hebben 512 MB RAM met een 700 MHz ARMv6 single core, en de Raspberry Pi 2b had 1 GB SDRAM, een ARMv7 quadcore op 900 MHz en vier USB 2.0-poorten.

De Raspberry Pi Foundation moet nog onthullen welke hardwarefeatures precies te verwachten zijn. De huidige generatie heeft Wi-Fi 5 (oftewel 802.11ac) en ondersteuning voor Bluetooth 4.2. Liggen Wi-Fi 6, Bluetooth 5 en meer RAM in de lijn der verwachting? Mogelijk gaat het nieuwe bordje tevens voor USB-C-poorten om overdrachtssnelheden te vergroten. Maar dit is allemaal pure speculatie.

Een samenwerking tussen Google en de Raspberry Pi Foundation was ook voer voor speculatie. Vanwaar deze overeenkomst? De Raspberry Pi 4 zou volgens geruchten gebruik kunnen maken van Google's werk aan intelligente features, zoals gezichtsherkenning en Natural Language Processing om de toch al vaak als AI-sensor gebruikte bordjes op dat gebied te verbeteren.

Er werd al langer verwacht dat ook de nieuwe versie van de Raspberry Pi voor eenzelfde aantrekkelijke prijspunt zou gaan als zijn voorganger, om zo een betaalbare mini-pc te zijn die onder meer door scholen breed kan worden ingezet om kinderen op een speelse manier computertechniek en programmeren bij te brengen.

Ook de nieuwe versie van de Raspberry Pi moet hetzelfde gaan kosten, meldt Upton aan Tom's Hardware. Hij merkt daarbij wel op dat alles aan inflatie onderhevig is en dezelfde 35 euro van voorheen in waarde gedaald is en je daarbij rekening moet houden bij de integratie van nieuwe hardware. Dus het kan zijn dat de Raspberry Pi 4 enkele euro's duurder uitkomt, maar het verschil zal niet enorm zijn, want dat verslaat het hele idee van het bordje.


*Update, de Raspberry Pi 4 is inmiddels uit.

Haal de Officiele Raspberry Pi-lader hier het voordeligst

Haal de Raspberry Pi 4 hier het voordeligst

[/strong]