Deze keer brengt Samsung drie toestellen uit: de S10e is de 'goedkope' versie met high-end specificaties (analoog aan de iPhone XR), de S10 de standaardeditie (waarbij je behalve 128 GB ook voor 512 GB opslagruimte kunt kiezen) en de net iets grotere S10+. De prijzen variëren van 749 euro voor het instapmodel, tot 1599 euro voor de duurste versie van de S10+ met 1 TB opslagruimte en 12 GB RAM.

Geen notch meer

Dat zijn forse specificaties met een heel verschillend palet aan opties. Met de officieële aankondiging van de Galaxy S10-serie mochten we de fonkelnieuwe toestellen bepotelen. Met het scherm uitgeschakeld is de Galaxy S10+ vrijwel niet te onderscheiden van de Galaxy S9+. Pas als je hem aanzet, merk je hoe anders hij is.

Je hebt ongetwijfeld gelezen over het cameragat in het Infinity-O display, het antwoord van Samsung op de gehate (en geliefde) notch. Nou, het is net zo onhandig in de praktijk als je zou vermoeden als je de foto's ziet. Samsung was in staat om de rest van de sensoren - versnellingsmeter, barometer, nabijheidssensor, et cetera - onder het scherm te plaatsen, maar de camera is niet zo gemakkelijk te verbergen. Het blijft dus een asymmetrische doorn in het oog in de rechterbovenhoek van het scherm, zoals zoveel dode pixels.

Op de S10+ is het gat wat groter, omdat Samsung de ruimte nodig heeft voor twee camera's. De tweede opening is een 3D-dieptesensorlens om te helpen bij achtergrondvervaging en verlichting voor portretten. En, echt, de dual front camera is de belangrijkste onderscheidende factor tussen de twee telefoons. De S10 en S10+ lijken zo op elkaar, dat ik moeite had om te bepalen welke ik in m'n hand had in de korte tijd dat ik ze mocht testen.

Toegegeven, dit zal geen probleem zijn voor iedereen die er een koopt, maar het spreekt wel over de redundantie van de twee modellen: De S10 en S10+ hebben hetzelfde Quad HD-scherm, hetzelfde achterste triple-camera array systeem met een 16MP Ultra Wide lens, dezelfde 8GB RAM en 128GB opslagruimte (jn de basisuitrusting tenminste) en dezelfde Snapdragon 855 processor.

Nieuwe kleuren

De S10 is ietsjes groter geworden dan z'n voorganger en ook de S10+ is met 6.4 inch ietsje groter. De Infinity-stijl die Samsung heeft geïntroduceerd bij de Galaxy S8 is hier nog verder verfijnd en is bijna perfect. De ongelijke voorhoofd en kin zijn nog steeds aanwezig, maar ze zijn kleiner dan ooit, en met een 90-plus-percentage screen-to-body ratio, het voelt bijna alsof je een stuk glas aan de rand vasthoudt.

De twee modellen delen een trio van "prisma" kleuren - zwart, wit en blauw - die een prachtige iriserende werking hebben. Er is een in het oog springende gloedkleur 'flamingo' die roze, maar niet té roze is. Als je voorbij de standaard gaat en een 512 GB of 1 TB van de S10+ kiest, kun je een witte of zwarte keramiek finish kiezen die er allebei enorm elegant uitzien.

Er zit niet veel op de achterkant van de S10 om je aandacht te trekken, waardoor de kleurkeuze onderscheidender is dan in het verleden en ik verwacht daarom dat we veel transparante hoesjes gaan zien deze keer. De horizontale camera-array geeft de achterkant zelfs met die derde lens een minimalistische look. Dat is vooral te danken aan Samsungs beslissing om de vingerafdrukscanner aan de achterkant te verwijderen - waar de fabrikant nooit goed van wist waar hij moest zitten.

Vingerafdrukscanner

In plaats van de ouderwetse vingerafdrukscanner, heb je nu een ultrasone sensor in het display en die werkt hetzelfde als de optische die je hebt in de OnePlus 6T en Huawei Mate 20 Pro. Het gebruik van geluidsgolven zou authenticatie vlotter maken en betrouwbaarder in omgevingen met weinig licht. In de demonstraties werkte het net zo snel als de fysieke scanner van de S9, maar een nadeel is dat beeldschermbeschermers onhandig en lelijk gaan zijn. Je kunt beschermers tegemoetzien met een gat in het midden, zodat de scanner gaat werken.

Cameragaten

Nu we het toch hebben over onhandig, laten we even terugkomen op die cameragaten. Op de S10 is het cameragat nauwelijks te zien, maar op de S10+ is het groot genoeg om zichtbaar te zijn met de statusbalk, content een paar millimeter verder omlaag te duwen en om beeldverhoudingen van video's en films naar een afwijkende aspect ratio te brengen. De S10+ is ongetwijfeld de snelste, helderste en krachtigste Android op de markt wanneer hij verschijnt, maar ook de meest polariserende.

De S10e

aan de goedkopere kant van het S10-spectrum is de S10e het antwoord van Samsung op de iPhone XR van Apple. Het heeft hetzelfde prijskaartje als Apple's instapmodel en net als die smartphone is de opvallendste downgrade ten opzichte van het high-end model het beeldscherm. De schermspecificaties van de drie zijn als volgt:

S10e: 5,8 inch groot, resolutie van 2280 bij 1080 (HD), 19:9-verhouding, 438 pixels per inch.

S10: 6,1 inch groot, resolutie van 3040 bij 1440 (WQHD), 19:9-verhouding, 550 pixels per inch.

S10+: 6,4 inch groot, resolutie van 3040 bij 1440 (WQHD), 19:9-verhouding, 522 pixels per inch.

Het scherm van de S10e lijkt dus op papier inferieur, maar in de praktijk is het erg moeilijk om het verschil te merken, tenminste wat betreft het aantal pixels. Het ontwerp is echter wel heel anders. De S10e lijkt op een tiental andere telefoons, met een behuizing van 142,2 x 69,9 x 7,9 mm dat lomper voelt dan de 147,7 x 68,7 x 8,5 mm van de Galaxy S9. Dat komt door het 'platte' ontwerp waardoor de bezels afsteken in plaats van dat het scherm over de rand loopt.

De andere twee verschillen die je hebt met de S10e zijn ten eerste de camera op de achterkant: die tweevoudig is uitgevoerd in plaats van met drie. De tweede is de vingerafdruksensor die net als bij de oude Sony Xperia-toestellen is geïntegreerd met de aan/uit-knop. Dat voelt een beetje retro aan voor een telefoon uit 2019 en het vereist wat gepriegel en finesse bij het scannen, maar het is nog steeds beter dan de sensorplaatsing van de S9 en s10.

Dat is eigenlijk de enige echte beslissing die je moet maken als je kiest voor een S10-model. Voor zo'n 150 euro minder dan de S10 en 250 dan de S10+ heb je een Snapdragon 855-processor, een respectabele 6 GB werkgeheugen, 128 GB opslag en een accu van 3100 mAh. Het apparaat heeft zelfs Samsungs nieuwe PowerShare-feature. Of deze zo gaat worstelen als de iPhone XR valt te bezien, maar duidelijk is dat de fabrikant een soortgelijke strategie nastreeft als Apple met een derde optie die nog wel in het high-end segment zit.

Ik liep naar buiten na het grondig bekijken van de S10-serie met enige verwarring. Aan de ene kant heb je met de S10e een goedkoper alternatief dat niet veel beknibbelt op de high-end specificaties. Maar aan de andere kant hebben de S10 en S10+ een veel hoger prijskaartje dan hun S9-voorgangers. Nu schermen allemaal zo groot en pixeldicht zijn, is het me een raadsel waarom deze twee modellen allebei bestaan.

Kortom, je hebt een S10e die een stuk minder high-end aanvoelt dan de andere Galaxy S10-modellen en twee high-ends die elkaar een beetje overbodig maken. Met het ontbreken van de gebogen rand lijkt de S10e meer op de Samsung A9 dan de S10, en de 150 euro meer tussen de S10 en de S10+ lijkt een lastige verkooppropositie.