Windows is zijn status van melkkoe nu officieel verloren en raakt versplinterd tot een hoop aanhangsels bij andere delen van de organisatie. Zoals je ongetwijfeld hebt gehoord, vertrekt Windows-chef Terry Myerson en Windows zelf wordt opgebroken tot kleinere stukken die worden geabsorbeerd door de volgende afdelingen:

  • Windows Core, de kern van het platform, wordt opgenomen in Scott Guthrie's Azure-afdeling onder de titel 'Cloud and AI Platform team'. Het organisatorische concept van Windows Core is al heel oud - er waren als Core Teams in de jaren 90. In 2003 maakte Microsoft de afdeling 'Windows Core Operating System Division', speciaal voor de legendarische Brian Valentine. Core komt nu onder toezicht van Jason Zander, EVP van Azure en Windows, die onder Scott Guthrie staat.
  • De rest van Windows zoals we het kenden - de gebruikersinterface, feature-releases, OneDrive en andere online diensten, Surface, en meer van dat soort Windows-gerelateerde activiteiten - wordt nu samengeraapt met Office 365. Het wordt onderdeel van de nieuwe afdeling 'Experiences & Devices', die onder Rajesh Jha valt, voormalig EVP van de Office Product Group. Raad eens waar dit heen gaat. Hint: abonnementsmodel en Microsoft 365.
  • Windows Devices blijft het fort van Panos Panay. Joe Belfiore leidt de 'Windows client experience', een redelijke stap om de Windows-pc als randapparaat voor je smartphone te laten functioneren. Jha is de baas van zowel Panay als Belfiore.

Dat is een hoop verandering. Tim Sneath, die 17 jaar voor het Windows-team heeft gewerkt en nu bij Google zit, heeft een vrij bittere kijk op deze gang van zaken. Hij noemt dit een demotie voor Windows die zijn bestuursplekje verliest.

"De belangrijkste persoon bij Windows is nu 'slechts' een Corporate Vice President en dat is geen lid van het seniore bestuur. Hoewel het Microsoft waar ik van hield niet meer is, is het duidelijk dat het bedrijf nog een mooie toekomst heeft - alleen op een ander gebied", schrijft Sneath.

Zijn visie strookt zeker met mijn eigen bevindingen en verwachtingen. Mensen demoniseren Myerson graag, maar het is me persoonlijk niet duidelijk hoeveel van de neergang van Windows zijn schuld is, hoeveel te wijten is aan de hoge leeftijd en hoeveel het ecosysteem sinds zijn aantreden is afgezakt - zowel binnen als buiten Microsoft.

Halfjaarlijkse updates fnuikt Windows

Maar wat wel duidelijk is: de razende druk om elk jaar twee nieuwe versies uit te brengen nekt het product. We zien het resultaat van die druk in lagere kwaliteit - ik zou zelfs zeggen 'vernietigende' - patches - niet alleen voor Windows 10, maar ook voor het goeddeels genegeerde Windows 7 en 8.1. Mensen die ooit nog neutraal waren over Windows zijn 'alles behalve Windows' evangelisten geworden.

Lees ook: De 5 fatale zwakke plekken van Windows 10

Ik weet niet of de neergang nog om te keren is, maar ik weet wel zeker dat wat er nu wordt geprobeerd niet werkt. Windows is geen betrouwbaar platform meer. Als Microsoft Windows wil koppelen aan zijn andere diensten om mensen ervoor te laten te betalen, moet Windows stabiel zijn. En dat is het niet.

Klanten zijn slim genoeg om in te zien dat schamele verbeteringen in een beperkt aantal of weiniggebruikte features de kopzorgen van plotse updates, instabiele systemen en ondoorgrondelijke bugs niet waard is.

Maak Windows stabiel

Scott Guthrie heeft een benijdenswaardige positie ingenomen. Hij heeft de vaardigheden, macht en kennis om een einde te maken aan de waanzin. Als Microsoft meer wil betekenen in de cloud voor Windows-klanten, moet Windows eerst gestabiliseerd worden. Twee grote updates per jaar werken niet.

Daarom roep ik Guthrie op om Windows weer goed te maken. Zet de rem op de razende snelheid. Geef een platform dat daadwerkelijk een platform is en geen etalage voor weinig gebruikte technologie├źn, zelfs al zijn ze cool en zelfs als innovatieve gebruikers 'oeh' en 'ah' zeggen. We hebben stabiel Windows nodig, zelfs als we ervoor moeten betalen. Je hebt ons al vaker uit de brand gered en dit is een belangrijk issue voor een miljard mensen.

Niemand met gezond verstand gaat van Windows houden, maar we kunnen er tenminste minder een hekel aan krijgen.