Investeringsbedrijf Blackstone en grootaandeelhouder Carl Icahn hebben elk een eigen bod uitgebracht op Dell, die onder leiding van ceo Michael Dell al eigen koopconstructie heeft opgezet. De twee alternatieve biedingen zijn nu net door een aandeelhouderscommissie formeel geaccepteerd als valide optie. Onderzoeksbureau Ovum waarschuwt Dell-klanten nu voor het risico van die buitenstaandersbiedingen.

Alleen winstbejag

Naast de onzekerheid van een maandenlange biedingsstrijd dreigt er namelijk instabiliteit en ontmanteling, aldus Ovum. Zowel Blackstone als Icahn zijn er slechts op uit om hun investering, de eventuele overname van Dell, zo snel mogelijk terug te verdienen. Dat doen ze dan door geld te wringen uit het bedrijf, wat volgens Ovum zakelijke klanten nadeel kan berokkenen.

Het winstbejag van de eventuele nieuwe eigenaren kan op korte termijn de verkoop en dienstverlening beknellen, stelt Ovum-analist Carter Lusher tegenover de internationale News Service van Webwereld-uitgever IDG. Op langere termijn kan het ook de innovatie van Dell parten spelen. Het onderzoeksbureau geeft de cio's van grote en middelgrote ondernemingen nu het advies om plannen voor risicobeperking te maken. Dit voor het geval dat Blackstone of Icahn de biedingsstrijd wint.

Dells bod overtroefd

De voorstellen van die twee partijen liggen elk boven het oorspronkelijke bod van oprichter en ceo Michael Dell. Hij heeft in samenwerking met investeringsmaatschappij Silver Lake partners, en een miljardenlening van Microsoft, een overname en beursexit gepland. Niet alleen is Dells bod overtroefd, ook zijn er al geruchten dat hij buiten spel wordt gezet. Blackstone zou voormalig HP-ceo Mark Hurd naar binnen willen schuiven.

Deze negatieve inschatting van Ovum volgt op de sombere prognose van onderzoeksbureau Gartner. De marktvorsers van die firma waarschuwen dat 'het nieuwe Dell' de pc-divisie gaat afstoten. De verkoop van pc's, ook aan zakelijke klanten, heeft simpelweg te lage marges om bij te dragen aan de gewenste - en benodigde - groei voor Dell.

Enterprise-plannen

De huidige ceo heeft in zijn memo over de eigen uitkoopplannen al aangegeven dat zijn bedrijf een lange termijn-transformatie ondergaat. Daarbij ligt de focus vooral op de levering van grootzakelijke ict, inclusief dienstverlening. De hogere biedingen van zowel Blackstone als Icahn zouden daar een streep door kunnen halen.