De cloud-aanbieder gebruikt hiervoor de beursterm 'spot price', wat de prijs is voor een bulkgoed (commodity) als het onmiddellijk wordt gekocht (spot settlement). Amazon benut dit systeem voor de verkoop via opbod van rekencapaciteit in zijn cloud EC2 (Elastic Compute Cloud). Klanten kunnen dan extra capaciteit inkopen, relatief goedkoop.

Vervallen en winnen

De spotprijs verandert wel, op basis van vraag en aanbod. De 'gekochte' capaciteit kan dus komen te vervallen; als het winnende bod niet langer hoger is dan de huidige prijs. Andersom kan echter ook: als de prijs onder een bod van een klant zakt, krijgt die ineens toegang tot de extra capaciteit.

Deze veiling van ruimte in de Amazon-cloud is dan ook bedoeld voor klanten die rekenklussen met enige flexibiliteit draaien. Het maakt dan niet - of minder - uit wanneer de cloud-klus gereed is. Snellere uitvoering kost normaliter meer geld, maar met dit veilingsysteem valt de meerprijs dus te beperken.

Niet-tijdgevoelig

Amazon noemt als voorbeelden het bewerken, converteren en renderen van beeld (stilstaand en video), het verwerken van wetenschappelijke data, en het modelleren en analyseren van financiële informatie.

Het bedrijf meldt dat het Spot Instances-systeem bovenop de systemen On-Demand Instances en Reserved Instances komt. Die twee diensten bieden cloud-gebruikers ook de mogelijkheid extra rekenkracht in te kopen bij Amazon.