Toegang tot gpu-functionaliteit is nieuw binnen de publieke cloud. Tot dusverre was dit bij Amazon niet mogelijk omdat binnen de abstractielaag van de hypervisors achter EC2, Red Hat Enterprise Linux en Oracle VM, toegang tot de grafische processor niet toestond. Nu dat wel het geval is, komt DaaS (Desktop-as-a-Service) een stuk dichterbij.

Met de gpu-toegang wordt een nieuwe dienst gelanceerd, namelijk Cluster GPU. Hiermee krijgt de eindgebruiker toegang tot een tweetal NVIDIA Tesla M2050 (codenaam Fermi) gpu’s. Deze grafische kaarten bieden elk 448 CUDA-kernen (cores), 3GB ECC RAM en kunnen tot 515 Gigaflops verwerken. Simpel gezegd: deze hagelnieuwe kaarten zijn bloedjesnel.

De toegevoegde functionaliteit komt vooral van pas bij het renderen van grote videobestanden, bijvoorbeeld films in high definition (HD). Op termijn kan de technologie desktop-as-a-service (DaaS) mogelijk maken. Hiermee krijgt de gebruiker niet alleen de beschikking over een virtuele desktop in de cloud, maar ook de grafische kracht om een game te spelen, in CAD-software te ontwerpen of een video te bewerken.

Amazon is niet het enige bedrijf dat werkt aan ‘true DaaS’. Ook leveranciers als Desktone en tuCloud bieden dergelijke oplossingen, maar zij zijn relatief duur vanwege hoge licentiekosten doordat Microsoft geen Services Provider Licensing Agreement (SPLA) voor VDI biedt. Amazon zou als grote partij – met duizenden potentiële DaaS-klanten – Microsoft kunnen dwingen om veel sneller met een dergelijke (goedkopere) licentie te komen.

Niet alleen het licentiesysteem vormt een obstakel voor Amazon’s DaaS. Ook zit het bedrijf nog in zijn maag met RHEL Xen, waarvan bekend is dat Red Hat de Xen hypervisor sinds versie 6.0 niet langer ondersteunt. Mogelijk kiest Amazon voor binnenkort voor Citrix XenServer, aangezien het al langere tijd banden met Citrix onderhoudt. Ondersteuning voor populaire mobiele platforms als de Apple iPhone en iPad komt daarmee direct binnen handbereik. Bron: Techworld