Amazon heeft haar Relational Database Service (RDS) gelanceerd in Europa. De dienst was al langer beschikbaar in de Verenigde Staten (ook voor Europeanen), maar door de servers fysiek in Europa te plaatsen kunnen bedrijven in Europa volgens Amazon profiteren van betere prestaties en lagere latency.

Een ander bijkomend, en zeer belangrijk, voordeel is dat de informatie ook daadwerkelijk op de Europese servers blijft, waarmee voldaan kan worden aan Europese richtlijnen met betrekking tot de opslag van gegevens. Volgens Amazon is de Europese lancering een logische stap, aangezien andere AWS (Amazon Web Services) diensten zoals EC2 en S3 ook al in Europa draaien. Het bedrijf geeft aan de RDS dienst nog in de eerste helft van dit jaar eveneens te willen lanceren in Azië.

Schaalbaarheid

De Amazon Relational Database Service is een versie van MySQL die draait op de Elastic Computer Cloud (EC2) van Amazon. Het gaat hierbij om een volledig functionele versie van de MySQL software, hetgeen inhoudt dat alle functies binnen bestaande MySQL databases ook werken binnen Amazon RDS. Het grote voordeel van RDS is uiteraard de schaalbaarheid met betrekking tot de capaciteit, aldus Amazon. Met behulp van één API call kunnen gebruikers de benodigde opslagcapaciteit of resources omhoog of omlaag schalen.

Eerder was het ook al mogelijk om MySQL zelf te installeren op de EC2 servers, maar RDS neemt de gebruikers dit werk uit handen.