Volgens Amazon Web Services (AWS), een dochteronderneming van het internetbedrijf Amazon.com, is de Compute Cloud (EC2)-dienst vanaf vandaag te gebruiken in de Europese Unie.

Door de uitbreiding van de Amerikaanse clouddienst kunnen ontwikkelaars en bedrijven dichter in de buurt van andere cloud-elementen die al in Europa werkten, zoals Amazon S3. Bovendien kan zo worden voldaan aan Europese eisen voor gegevensopslag. In de nieuwe Europese regio voor EC2 zijn twee beschikbaarheidzones waar ontwikkelaars applicaties kunnen gebruiken.

Volgens Amazon zou EC2 de benodigde tijd voor het verkrijgen en opstarten van nieuwe virtuele uitbreidingen van servers terugbrengen tot 'enkele minuten'. Ontwikkelaars kunnen de clouddienst en andere infrastructuurdiensten gebruiken via de site van AWS. Zij hoeven uitsluitend voor het gebruik te betalen.

Europese ontwikkelaars en bedrijven met Europese klanten krijgen hierdoor ook toegang tot de nieuwste onderdelen van EC2, zoals flexibele IP-adressen en Amazon Elastic Block Store (EBS). In de toekomst volgt Europese ondersteuning voor Windows Server en SQL Server, welke functie Amazon al wel heeft geïntroduceerd in de VS.

Stefan Kluth, projectmanager bij het ATLAS-experiment aan de LHC-deeltjesversneller bij CERN, steekt de loftrompet over Amazons clouddienst. Hierdoor kan er sneller gewerkt worden, zodat "we ons nu op het experiment zelf kunnen richten in plaats van op de technologie die nodig is om het experiment uit te voeren", aldus Kluth.

EC2 zal het vanaf volgend jaar in ieder geval moeten stellen met concurrentie van Sun Microsystems. Dat bedrijf gaf deze week aan dat het zijn Network.com dienst voor grid computing volgend jaar een stuk 'wolkiger' zal maken.

Bron: Webwereld Bron: Techworld