Wikileaks was afgelopen weekend gedeeltelijk op Amazon AWS hosting overgestapt, om zo de effecten van een DDoS-aanval te minimaliseren. Maar na drie dagen heeft Amazon de stekker er weer uit getrokken.

Wikileaks weren

Het bedrijf houdt de kaken stijf op elkaar, maar uit een verklaring van senator Joe Lieberman van de Homeland Security Committee blijkt dat de webwinkel cq cloudprovider onder druk van de politiek Wikileaks van zijn servers heeft verbannen. Dat had volgens de senator eigenlijk eerder moeten gebeuren, maar het is “de juiste beslissing die navolging verdient”.

“Ik roep elk ander bedrijf dat Wikileaks host op om onmiddellijk de relatie te verbreken. Wikileaks’ illegale, krankzinnig en roekeloze daden hebben onze nationale veiligheid en levens overal ter wereld in gevaar gebracht.”

Heksenjacht

In Amerika is, vooral onder conservatieven, een ware heksenjacht gaande op Wikileaks en zijn voorman Julian Assange. Politici roepen op hem net als de Taliban en Al-Quaida te elimineren. En anderen riepen, nadat bekend was geworden dat Wikileaks gedeeltelijk op Amazon AWS draaide, meteen op tot een boycot van het bedrijf.

Het helpt niet dat Assange zich moet melden in Zweden omdat hij verdacht wordt van aanranding of verkrachting. Omdat hij zich schuilt houdt, heeft Interpol een internationaal opsporingsbevel gepubliceerd. Volgens de meest recente berichten bevindt Assange zich in het zuiden van Groot-Brittannië.

Een enkeling verwerpt de beslissing van Amazon als een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting. “Als Lieberman de New York Times of Guardian onder druk had gezet in plaats van Amazon, wat hadden we dan gezegd”, vraagt internetjournalist Jeff Jarvis zich af.

Nieuwe kloon op komst

Wikileaks zelf reageert gelaten. “Wikileaks servers bij Amazon zij eruit gegooid. Vrije meningsuiting in het vrije land. Het is prima, ons geld gaat nu naar mensen in Europa.” Inmiddels is de site weer volledig online, terug op servers van de Zweedse hoster Bahnhof en ook de Franse isp Octopuce.

Ondertussen komt de voormalige nummer twee uit de Wikileaks-organisatie, de Duitser Daniel Domscheit-Berg, binnenkort met een eigen Wikileaks-kloon, meldt Der Spiegel. Domscheit-Berg kreeg in september ruzie met Assange en stapte op. Assange zou veel te autocratisch te werk gaan.