CloudFront integreert volledig met bestaande clouddiensten van Amazon, S3 en EC2. De contentdistributiedienst werd in september al aangekondigd en is voorlopig nog in bèta.

Het systeem is opgezet zodat (media-)bedrijven hun content sneller en efficiënter naar de pc van de eindgebruiker kunnen streamen door middel van een netwerk aan servers op geselecteerde locaties. Daarvan zijn er acht in de VS, twee in Azië (Hong Kong en Tokio) en vier in Europa, waaronder één edge locatie in een niet nader genoemd datacenter in Amsterdam, schrijft Amazon cto Werner Vogel op zijn blog.

Nieuwe concurrent

Amazon gaat met CloudFront direct de concurrentie aan met bekende contentdistributiediensten als Akamai, Limelight Networks en StreamZilla. Het gebruik van CloudFront is naar eigen zeggen 'doodeenvoudig': stop de bestanden in een S3 map, roep de CreateDistribution API aan, die genereert een domeinnaam voor het bestand en stop deze naam in de url's op de website of in de applicatie. Wanneer deze url door een eindgebruiker wordt opgevraagd, bepaald CloudFront de optimale serverlocatie voor de snelste transfer.

De tarieven voor de Europese lokaties beginnen bij 17 dollarcent per GB en kunnnen dalen tot 9 dollarcent per GB naarmate er meer data wordt verstookt. 10.000 opvragingen (GET requests, dus los van de datatransfer) kosten 1,2 dollarcent.

CDN's steeds belangrijker

Met de explosie van webvideo, live streaming en downloads op het internet neemt het belang van content delivey networks (CDN) toe. Met een gedecentraliseerd netwerk van servers waarop de bestanden in cache staan kunnen veel hogere datatransfersnelheden worden bereikt om zo de vertraging (latentie) te minimaliseren.

Onlangs werd bekend dat de Publieke Omroep en RTL 4 in samenwerking met providers KPN en XS4All experimenteren met een eigen contentdistributiesysteem voor live en videostreams.

Fundamentele technologie

Maar Vogels hoopt dat niet alleen mediabedrijven met hun streams gebruik gaan maken van CloudFront. Volgens hem spelen de twee hoofdelementen van een CDN, caching en intelligente routering, een fundamentele rol in computernetwerken. "Ontwikkelaars kunnen deze dienst eenvoudig in hun desktop- of serverapplicaties integreren om te profiteren van de geavanceerde routering en caching die Amazon CloudFront biedt."