De Amazon Relational Database Service (RDS) is gebaseerd op MySQL, en de link met die open source database wordt dan ook heel erg benadrukt door de cloudpionier. Zo draaien de instances op MySQL 5.1, en worden de nieuwe webdiensten gepresenteerd met alle mogelijkheden die dit databasesysteem biedt. Ook heet de integratie met lokaal-draaiende MySQL-instances naadloos te zijn, en kunnen klanten dus vrijelijk gegevens overbrengen van de ene instance naar de andere.

Amazon RDS is ontwikkeld door Amazon Web Services, de tak waarmee Amazon de 'commerciële cloud' voor zich probeert te winnen. De EC2-cloud ondersteunde al Microsoft SQL Server, maar dat was geen volledig database-in-de-cloud zoals RDS dat is. Onderhoudstaken als patchbeheer, setup en backup neemt de aanbieder op zich, dus beheerders moeten daarop respijt krijgen.

Uitgerekend MySQL

Dat juist MySQL wordt ingezet is een beetje pikant, daar een jaar geleden Sun Microsystems (die MySQL commercieel maintainen) nog gold als een mogelijke concurrent toen dat bedrijf plannen leek te hebben om Network.com nieuw leven in te blazen. Onderhand lijkt dat een doodgeboren kind, al is het nooit duidelijk wat Oracles plannen worden, mocht Brussel de overnameplannen van de database-grootmacht goedkeuren.

Officieel zit RDS nog in de bèta, maar de prijzen zijn onderhand al wel bekend. Die variëren van 11 dollarcent per instance per uur voor de kleinste database (1,7 GB RAM) tot 3.10 dollar per uur voor de grootste (68 GB RAM). Bron: Techworld