Processorproducent AMD heeft een eigen energiezuinig processorontwerp gemaakt, codenaam Bobcat. Chips op basis daarvan dragen de codenaam Ontario en komen uit voor netbooks en kleine laptops. De eerste Ontario-chips worden eind dit jaar geleverd aan pc-makers, waarmee AMD voorloopt op het eigen schema.

Onbekende pc-producenten

Woordvoerders van de Intel-rivaal laten aan de IDG Nieuwsdienst weten dat die zogeheten 'ultraportable' computers begin komend jaar in de winkel liggen. Het is echter niet bekend om welke pc-fabrikanten het gaat. De meeste computermakers gebruiken voor kleine en zuinige laptops de Atom-processor van Intel.

AMD hoopt zijn concurrent de loef af te steken met de geïntegreerde grafische processor (gpu) die het ontwikkelt onder de codenaam Fusion. De Ontario-chips krijgen namelijk een gpu aan boord. De eerste exemplaren hebben twee cores en één gpu, die compatibel is met DirectX 11. Volgens AMD-woordvoerders bieden deze processors zo'n 90 procent van het prestatieniveau van zijn huidige processors. Atom-chips zijn minder krachtig dan Intels reguliere processors.

Xbox360 al

Zowel Intel als AMD werken al enkele jaren aan het integreren van een gpu in de cpu. Intel heeft met zijn recente Core i3- en i5-processors weliswaar een gecombineerde gpu-cpu, maar daarbij is slechts een grafische chip naast een processor geplaatst in dezelfde verpakking. De chipgrootmacht heeft eenzelfde aanpak al gehanteerd voor zijn eerste dualcore-chips.

Overigens is Microsoft de twee chipmakers te snel af. De softwaremaker onthult nu op de chipconferentie Hot Chips dat de nieuwe uitvoering van zijn Xbox360-spelcomputer een geïntegreerde gpu-cpu heeft. Die slanke en stille variant (Xbox 360 Slim) is net voor de zomer uitgekomen.