De chipproducent heeft in de eerste drie maanden van dit jaar 416 miljoen dollar verloren op een omzet van 1,18 miljard dollar. Financieel analisten hadden 440 miljoen verlies en 978 miljoen dollar omzet verwacht. Dit is het tiende kwartaal op rij dat AMD verlies boekt.

In de eerste periode van vorig jaar bedroeg het nog 351 miljoen dollar. De omzet was toen 1,5 miljard. Het geleden verlies is 21 procent meer. AMD is wel af van zijn productiefaciliteiten. Het afstoten van de chipfabricerende tak, inclusief de dure eigen fabrieken, is vorige maand afgerond.

Korte termijn

Ceo Dirk Meyer voorspelt echter meer slecht nieuws. Hij zegt dat AMD nu weliswaar slanker en flexibeler is, maar dat de marktomstandigheden niet bepaald meezitten. Meyer stelt dat AMD nu in staat is om op de lange termijn weer succes te boeken. Ondertussen zal het op de korte termijn moeilijk worden.

De AMD-ceo verwacht voor het tweede kwartaal een omzetdaling. Die wordt deels veroorzaakt door een normale verkoopdaling in die periode, maar deels door de kredietcrisis. De verkoop van pc's staat onder druk, en daardoor neemt de verkoop van chips ook af.

AMD's Meyer deelt dus niet het optimisme dat ceo Paul Otellini van Intel uit. De topman van die marktdominante chipmaker zegt dat de pc-industrie in het afgelopen eerste kwartaal de bodem heeft geraakt. "Het ergste ligt nu achter ons", aldus Otellini. Meyer spreekt dat tegen. Hij zegt dat je gezien de crisis niet kunt zeggen dat de bodem bereikt is. "De vooruitzichten zijn op z'n best onzeker."

Nieuwe Opterons

Het bedrijf heeft nu ook een reeks nieuwe processors gelanceerd. Dit zijn maar liefst twaalf nieuwe modellen van de quadcore Opteron-processor (codenaam Shanghai). Die chips verbruiken tussen de 40 en 105 Watt, en draaien op kloksnelheden van 2,1 tot 3,1 GHz.

De twee topmodellen op die laatste kloksnelheid zijn de snelste x86-serverprocessors tot op heden. De snelste Opteron haalde 2,8 GHz. Het nu gelanceerde energiezuinigste model is weer flink zuiniger dan de voorganger; 40 versus 55 Watt. Alle modellen zijn geproduceerd op 45 nanometer, wat een lagere energieverbruik en hoger prestatieniveau biedt.

Zes-core

Komende maand brengt AMD Opteron-varianten met zes kernen (codenaam Istanbul) uit. De chipmaker zegt nu al dat die 'hexcore' processors hetzelfde energieverbruik hebben als de quadcore Shanghai-chips maar daarbij een hoger prestatieniveau halen.