De vervroegde komst van deze hex-core processor is een broodnodige inhaalslag voor Intel-concurrent AMD. Intel kan immers al sinds september vorig jaar pronken met de 'triple dualcore' Xeon 7400-processor (codenaam Dunnington). AMD's voordeel ten opzichte van die concurrent is dat Intels chip niet is voorzien van de QuickPath-interconnect. Intel heeft die verbinding voor processors onderling wel toegepast voor zijn quadcore Nehalem-serverprocessor. HyperTransport, AMD's interconnect, is dus troef.

Weinig verschil

Behalve de twee extra kernen vertoont Istanbul weinig verschillen met de Shanghai-processor, AMD's 45 nanometer serverantwoord op Intels voorgaande Xeon-chips. De kloksnelheden van de Istanbul-cores zijn iets teruggeschroefd om het energieverbruik binnen de perken te houden. Daarnaast heeft de AMD-processor de nieuwe technologie HyperTransport Assist, wat het dataverkeer stroomlijnt tussen de diverse kernen en de L3 cache-geheugens daarvan.

Elke multithreaded core kan drie instructies tegelijk verwerken, waarmee deze hex-core chip op achttien instructies per kloktik komt. Ter vergelijking: de Xeon Nehalem-architectuur is gebouwd op vier instructies per kern per klok. De Istanbul past in de huidige Socket F-processoraansluiting, wat een upgrade vanaf Shanghai eenvoudiger moet maken.

Geen DDR3

Qua geheugen houdt AMD het op ondersteuning van DDR2 geheugen, en wordt DDR3 dus op de lange baan geschoven. Dat viel te verwachten, omdat DDR3-ondersteuning al lange tijd gepland staat voor 2010 bij de introductie van Istanbul-opvolger Sao Paulo. Tegelijk met Sao Paulo staat Magny-Cours op de planning, die het aantal cores verdubbelt brengt naar twaalf stuks.

De grote leveranciers hebben nog geen servers uitgebracht met de nieuwe processor. AMD verwacht dat in ieder geval Cray, Dell, HP, IBM en Sun nog deze maand over de brug komen met Istanbul-systemen. De 6-core processor is geschikt voor 2- 4- en 8-socketsystemen.

Bron: Techworld.