Ondanks dat Intel een duidelijke voorsprong op AMD heeft op de wereldwijde microprocessor markt, hebben beide bedrijven gemerkt dat prijsconcurrentie van chips is afgenomen. Dit zou het begin van het einde kunnen betekenen voor de x86 microprocessor oorlog volgens analistenfirma iSuppli.

Omzet

De omzet op de markt voor microprocessoren bedroeg wereldwijd in het derde kwartaal van 2007 8,53 miljard dollar omgezet. Dat is een stijging van 10,9 procent ten opzichte van vorig jaar. Intel bezette de toppositie met een marktaandeel van 78,7 procent. AMD volgde met 13,9 procent. Daarmee slonk het aandeel van AMD met 2,9 procent ten opzichte van vorig jaar.

Andere producenten zoals IBM, Freescale en Marvell Technology namen 7,4 procent van de markt voor hun rekening.

De omzettoename komt door een sterke groei van de verkoop van PC's en entry-level servers. Van deze twee producten werden in het derde kwartaal samen 68.1 miljoen exemplaren verkocht, 13,8 procent meer dan in 2006. "Ondanks deze stijgende PC verkoop zorgden de scherpe prijzen van Intel en AMD ervoor dat de omzet getemperd werd", zei Dale Ford, vice president van iSuppli. "De situatie is enigszins verbeterd toen de prijzen stabiliseerden door de introductie van multicore processors en chips waarbij een betere productietechnologie gebruikt wordt."

Nieuwe chips een verbetering

Intel introduceerde onlangs de energiezuinig Penryn chip waarbij gebruik wordt gemaakt van een 45-nanometer productieproces. AMD gebruikt nu nog een 65-nanometer proces, maar verwacht halverwege 2008 45-nanometer chips te gaan produceren.

"Naast verbetering van de chips met virtualisatie-ondersteuning en betere beeldkwaliteit helpen nieuwe chiparchitecturen –zoals de opkomende Nehalem (Intel) en Fusion (AMD) chip architectuur voor een prijsstijging ", aldus Dean McMarron, een analist van Mercury Research.

Prijzen in beweging

Zo als Intels Nehalem, die eind 2008 moet verschijnen, een betere prestatie per verbruikte Watt opleveren. Op de nieuwe generatie AMD chips zal een CPU en grafische processor samengevoegd worden. "Nieuwe producten houden de prijzen in beweging," zei McMarron.

"Een sterke vraag naar chips voor mobiele telefoons zorgt er ook voor dat de prijzen hoog blijven. Zowel AMD en Intel waarschuwden voor een heftige concurrentiestrijd op prijsgebied aan de onderkant van de dektop PC markt. Een stijgende vraag naar mobiele apparaten zorgt er waarschijnlijk voor dat de prijzen in dat segment van de markt zullen stijgen", aldus McMarron.

Van Webwereld Bron: Techworld