De verzelfstandiging van AMD’s productiefaciliteiten voor chips is een feit. De chipmaker, wiens oprichter altijd geloofde in eigen fabrieken, is nu een fabless (fabrieksloze) hardwareleverancier. Het bouwen en moderniseren van chipfabrieken vereist vele miljarden dollars en dat bedrag stijgt elk jaar. AMD kan het zich financieel niet meer veroorloven.

Bovendien moet de afstoot beide takken ook meer flexibiliteit opleveren. Het fab-bedrijf (The Foundry Company) kan andere klanten bedienen en het chipontwerpbedrijf (AMD) kan rondshoppen bij hardware-onderaannemers als TSMC. Dat Taiwanese productiebedrijf is overigens nu net ingezet door chipgigant Intel om bij te springen voor de productie van de energiezuinige Atom-processor.

Miljoenenbonus

AMD-ceo Dirk Meyer krijgt nu een flinke bonus voor de succesvolle afronding van de opsplitsing. Terwijl AMD financieel onder druk staat, incasseert de topman nu een pakket aandelen en opties ter waarde van 3 miljoen dollar. Dit komt bovenop het pakket van 5,3 miljoen dollar dat hij ontvangt voor het afgelopen jaar.

Meyer is in juli vorig jaar aangetreden als ceo. Zijn voorganger, Hector Ruiz, krijgt minder aandelen en ziet de waarde van zijn pakket 40 procent dalen naar 4,4 miljoen dollar. Ruiz staat nu aan het roer van de afgestoten productietak van AMD. Het afstoten van de chipfabrieken levert het bedrijf ruim 800 miljoen dollar. Daarnaast neemt het fab-bedrijf een schuld van zo’n 1,2 miljard dollar op zich.

Zwaar weer

AMD heeft de afgelopen negen kwartalen een verlies opgebouwd van 7 miljard dollar. Een groot deel daarvan is de afschrijving op de overname van Ati. AMD heeft 5,6 miljard dollar neergelegd voor die fabrikant van grafische chips en chipsets. In 2008 is AMD 3,1 miljard dollar verloren op een omzet van 5,8 miljard.

In het kader van de lopende reorganisatie zijn wel de salarissen van het management aangepakt. Dit gebeurt naast het schrappen van 3300 banen. Meyers loon is teruggebracht van ruim 850.000 dollar naar 720.000.