Het marktaandeel van Advanced Micro Devices (AMD) aan het eind van 2007, 13 procent, is minder dan de helft die het bedrijf nodig heeft om op de lange termijn te kunnen blijven voortbestaan. Dat stellen de advocaten van AMD in gisteren vrijgegeven rechtbankstukken.

Daarmee wil het bedrijf aangeven dat de vermeende monopoliepraktijken van grote rivaal Intel 'gruwelijk succesvol' zijn. Het is AMD namelijk niet gelukt om substantieel meer marktaandeel te veroveren. De nummer twee in de chipbakkersbranche beschuldigt het dominante Intel ervan computerfabrikanten onder druk te hebben gezet om vooral Intel en géén AMD processors af te nemen, waardoor AMD niet meer aan de bak komt.

Intel zou concerns als Dell, HP, IBM, Lenovo en Gateway illegale kortingen hebben gegeven als ze exclusief of vrijwel exclusief zouden kiezen voor Intel chips. En deze omkoperij heeft er voor gezorgd dat het bedrijf AMD nu nauwelijks nog een toekomst heeft, precies zoals de monopolist Intel het wenst, zo stelt AMD.

AMD-cadeau geweigerd

Bewijs voor de door Intel geregisseerde AMD-blokkade vinden de advocaten in het feit dat bijvoorbeeld HP een cadeautje van AMD zelf - van 1 miljoen chips - grotendeels weigerde. "Geen enkele rationele computerfabrikant laat 840.000 gratis, state-of-the-art microprocessors op tafel liggen, tenzij dat wordt belemmerd door discriminatoir gedrag (van Intel). En dat is precies wat er gebeurd is", aldus de advocaten van AMD.

De pleiters van AMD hebben naar eigen zeggen nog zeker negen maanden nodig om alle getuigen te horen. De zaak bevindt zich al jaren in het preliminaire stadium. Al met al verwacht AMD dat de daadwerkelijk rechtszitting pas in april 2009 kan plaatsvinden. De zaak kan in potentie resulteren in antitrustboetes die in de miljarden dollars lopen.

Vorig jaar startte de Europese Commissie een boetezaak tegen de vermeende monopoliepraktijken van Intel.

Bron: Webwereld Bron: Techworld