AMD gooide meteen water op het vreugdevuur van Intel dat dinsdag nog een 28-core chip aankondigde op computerbeurs Computex. Op woensdag ging AMD daar meteen overheen met de aankondiging van Threadripper 2. Met 32 cores en 64 threads haalt het Intels belofte van een snelle processor met gemak in.

De Threadripper 2 was het hoogtepunt van AMD's persconferentie, die niet veel te bieden had qua graphics. Wel zei het bedrijf de Vega 56 Nano voor mini-ITX momenteel te verschepen. Ook werd er een 7 nm Radeon Vega GPU voor werkstations getoond en beloofde het gebruikers 7 nm-GPU's voor consumenten. Ten slotte liet het een 7 nm-versie van zijn serverprocessor Epyc zien, die volgend jaar uitkomt.

Meer dan 400 miljoen pc- en console-gebruikers hebben AMD's Radeon-technologie. Vergeleken met eerdere generatie GPU's gebruiken volgens AMD-bestuurder Lisa Su tien keer zoveel mensen Vega-GPU's. Epyc, de serverprocessor, heeft volgens het bedrijf 50 procent van de serverplatforms in handen. Su liet Epyc-versies zien van Cisco, HP en Tencent.

Threadripper 2 is ontworpen op de tweede generatie Ryzen op 12 nanometer en de architectuur Zen+. Belangrijker is dat de nieuwe processor in dezelfde TR4-socket past en dat het luchtgekoeld is, zodat klanten die een Threadripper hebben makkelijk kunnen overstappen op de nieuwe versie. AMD richtte zich vooral op de 32 cores, maar toen we doorvroegen op de persconferentie bleek dat er ook een 24 core-versie op stapel staat. De eerste chips komen in het derde kwartaal uit.

AMD heeft een succesverhaal met zijn Ryzen-chips en chef Anderson kwam met een aantal voorbeelden. Een van de duidelijkste is de bewering van AMD dat Ryzen nu veertig procent van de game-markt zou bezitten. Het bedrijf wil dat momentum doorzetten en dit jaar verschijnen er 60 Ryzen-gebaseerde systemen op de markt.

Producten met Ryzen 2

Voor laptops bracht AMD afgelopen oktober een mobiele Ryzen-versie uit en een soortgelijk product kwam in mei uit voor zakelijke systemen. Anderson stelt dat AMD dertig procent meer CPU-kracht en 100 procent meer GPU-prestaties levert dan concurrerende producten van Intel. Dell is een van de partijen die aankondigde een nieuwe lijn desktoppaltforms uit te brengen gebaseerd op de tweede generatie van Ryzen.

Asus liet de X570ZD zien, een vreemde combinatie van Ryzen 7 2700U en een GeForce GTX 1070 Lenovo demontsreerde zijn IdeaPad 530S met Ryzen. HP, Dell en Lenovo zetten Ryzen Pro ook in voor hun commerciële systemen, zei AMD-baas Su. Volgens haar werken nu meer dan 5 miljoen gebruikers met Ryzen-machines.

AMD's Radeon-chef vertelde dat gaming een belangrijke rol inneemt in alles van films tot sociale interactie, zoals je ziet in games als Fortnite. Hij haalde plaatsen aan waar het populairder is om gamers aan het werk te zien dan om een televisieprogramma met een scenario te kijken.

Radeo RX Vega Nano

Helaas ging de presentatie grotendeels over wat partners hadden gedaan en nog gaan bijdragen, weinig over wat AMD zelf gaat doen. De Radeon Vega 56 Nano is momenteel beschikbaar en het bedrijf kondigde een FreeSync-partnerschap aan met Samsung. De Radeon RX Vega Nano werd vorig jaar al gedemonstreerd. Het is een kleine kaart voor mini-ITX-systemen en vervangt de originele Radeon Nano, die AMD's High Memory Bandwith gebruikte om veel kracht in kleine hardware te proppen.

David Wang, een engineering-directeur bij Radeo, liet de roadmap zien en die is ongewijzigd: om en om nieuwe procestechnologieën en architecturen, net als Intels tick tock. Dat gaat lijnrecht in tegen Nvidia's aankondiging dat er voor een heel lange tijd geen nieuwe graphics-architecturen aankomen. "We willen consequent elk jaar nieuwe producten uitbrengen", aldus Wang.

Zakelijke chips

Het bedrijf heeft meerdere 7 nm-producten in ontwikkeling en Wang introduceerde de Vega 7nm, die betere security heeft, Infinity Fabric, hardwarevirtualisatie, en deep learning. Hij is geoptimaliseerd voor werkstations en datacenters. Wang vertelde dat er een open software-ecosysteem voor machine learning aan is gekoppeld. Su beloofde ook een versie voor consumenten.