Processormaker AMD is nu formeel lid van de adviesraad van LibreOffice-bestuursorgaan The Document Foundation. Het bedrijf geeft hierbij een jaarlijkse financiële bijdrage en stelt development-hulp ter beschikking. Dat laatste betreft het verbeteren van de open source-code om die beter - en flexibel - te laten draaien op GPU's. Het ontwikkelwerk hiervoor is al enkele weken bezig, vertelt developer Michael Meeks aan Webwereld.

Over half jaar al

Spreadsheetprogramma Calc in LibreOffice plukt als eerste de vruchten van de komende optimalisaties. AMD werkt hier aan samen met Meeks' werkgever Suse en het gespecialiseerde bedrijf MulticoreWare. De eerste resultaten van dit werk duiken al op in de aankomende versie LibreOffice 4.1, vertelt Meeks.

Dat zijn dan echter nog niet de beloofde prestatieverbeteringen, maar slechts de basis daarvoor. De grote resultaten komen in de 4.2-release "over zes maanden". LibreOffice geeft nu nog geen prestatiegetallen, noch huidige noch verwachte nieuwe. Het is nog niet bekend hoe groot de prestatieverbetering zal worden, hoewel dat natuurlijk ook afhankelijk is van de gebruikte hardware.

Niet alleen voor AMD

Meeks verzekert wel dat de optimalisaties door AMD's bijdrage niet zijn beperkt tot alleen de GPU- of CPU-hardware van die leverancier. Wel zullen de verbeteringen daar het grootste zijn. Overigens is ook Intel al lid van de Document Foundation. De optimalisaties zijn ook niet alleen voor high-end grafische kaarten. Ook in netbooks en tablets is er volgens Meeks sprake van veel 'ongebruikt silicon' wat efficiënter draaien van code betreft. "Alle LibreOffice-gebruikers krijgen een boost."

Voor Calc is er sprake van een flinke herziening, maar de andere LibreOffice-applicaties worden ook aangepakt. Meeks zegt dat er veel 'laaghangend fruit' is wat betreft verbeteringen in de code. Hij gaat niet zover om te zeggen dat de code slecht geoptimaliseerd is, maar ziet "wel veel mogelijkheden voor optimalisatie, voor verschillende apparaten".

Op naar de heterogene toekomst

AMD heeft hierbij ook de eigen gecombineerde processors (APU's) op het oog. Die hybrides van CPU's en GPU's worden in AMD's Heterogeneous System Architecture verder samengevoegd, met onder meer gedeeld geheugenbereik. Daardoor zijn rekenklussen makkelijker over te hevelen van en naar de GPU, zonder dat het kopiëren van datasets nodig is. Meeks is hier erg enthousiast over.

Update: Nog meer uitleg van Meeks toegevoegd.