Diverse fabrikanten, waaronder Hewlett-Packard, IBM en Sun, hebben aangegeven de nieuwe chip in hun servers en desktops te gaan gebruiken.

Zo zal Sun de nieuwe processor in twee van zijn servers en een Workstation opnemen. Dit omdat Rev F volgens Sun beter presteert dan huidige Opteron-chips.

Hoewel AMD minder dan een kwart van de servermarkt in handen heeft, slaat zijn Opteron-processor goed aan. De omzet uit verkoop van Opterons steeg in het tweede kwartaal van dit jaar met 141 procent in vergelijking met vorig jaar.

Ook kreeg de processor een duwtje in de rug toen Dell bekendmaakte niet langer exclusief zaken te doen met Intel. Eind dit jaar worden de eerste Dell-servers met Opteron-processors verwacht.

Ondanks alle successen van AMD heeft concurrent Intel 76,8 procent van de serverprocessormarkt in handen, aldus IDC, die hiervoor heeft gekeken naar de Xeon- en Opteron-verkopen in het eerste kwartaal.

Kenners verwachten echter dat het succes van de Opteron-processor niet van al te lange duur zal zijn. Dit omdat AMD pas volgend jaar overstapt naar het 65-nanometer productieproces en chips zal gaan bakken met vier kernen.

Intel gebruikt dit nieuwe chipontwerp al voor de productie van zijn Core 2 Duo-processors, waaronder Woodcrest en Conroe voor desktops en Merom voor notebooks. Bron: Techworld