Het gaat om vijf nieuwe chips in de Opteron hexcore-lijn die begin juni is geïntroduceerd onder de codenaam Istanbul. De HE-varianten zijn daarbij gericht op zuinigheid, terwijl de SE-varianten vooral de prestaties opkrikken ten opzichte van de vijf processors die al op de prijslijst van AMD pronkten.

De 2423 HE, de 2425 HE en de 8425 HE zijn alledrie gebakken op 45 nm en laten volgens AMD een gemiddeld verbruik zien van 55 Watt. Ter vergelijking: de andere modellen zitten volgens de leverancier tussen de 75 en 105 Watt. De chips lopen op 2 en 2,1 GHz, wat wel iets langzamer is dan de oorspronkelijke chips die vanaf de 2,2 GHz zijn te krijgen.

De twee nieuwe SE's, de 8439 SE en 2439 SE klokken allebei 2.8 GHz en verbruiken rond de 105 Watt.

Istanbul verscheen afgelopen juni, en is AMD's poging om weer een slag terug te slaan tegen Intel. De Intel-tegenhanger, Dunnington, is nog gebaseerd op oudere interconnectie. AMD kan dan nog meeliften op hun Hyperpath-interconnectie.

De nieuwe chips worden in partijen van duizend verkocht, met prijzen tussen de 455 en 2649 dollar per processor. De HP Proliant G6-systemen zijn al verkrijgbaar met de processors, en IBM en Dell volgen waarschijnlijk later deze maand. Bron: Techworld