Dat zei AMD-baas Dirk Meyer vrijdag in een interview met InformationWeek. Grootschalige productie van de kleinere, krachtigere chip komt pas in het vierde kwartaal van 2010 op gang, denkt Meyer. Concurrent Intel is van plan om eind dit jaar al met de productie van de 32-nm processors te beginnen.

De huidige chips van AMD en Intel hebben 45-nanometer componenten. De verkleining leidt tot krachtigere processors zonder dat het energieverbruik toeneemt. AMD loopt meestal zes tot twaalf maanden achter op Intel met de verkoop van nieuwe generatie chips.

Westmere

De huidige planning wijkt daar niet van af. Nieuw is dat AMD de chips wel ontwerpt maar ze niet meer zelf bouwt. De productie komt in handen van een joint venture met ATI van de overheid van oliestaat Abu Dhabi. Het nieuwe bedrijf heet tijdelijk Foundry. Door die deal schrijft AMD 1,1 miljard aan schulden af en krijgt het bedrijf bovendien een kapitaalinjectie van 800 miljoen dollar.

Intel maakte vorige maand bekend 7 miljard dollar uit te trekken om voor het eind van dit jaar al de eerste 32 nm processors, codenaam Westmere, te leveren. Dat zijn desktop- en laptopprocessors, de uitvoeringen voor servers verschijnen later. Begin 2010 komt de massaproductie op gang. Westmere is de verkleinde uitvoering van het Nehalem-processorontwerp, nu op de markt met de productnaam Core i7.