De nieuwe 45-nanometer quad-core komt daarmee eerder op de markt dan oorspronkelijk de bedoeling was. In allereerste instantie zou Shanghai in het eerste kwartaal van volgend jaar verschijnen. Met de vervroegde introductie hoopt AMD snel de bittere nasmaak van ‘Barcelona’ weg te spoelen. Deze geplaagde 65-nanometer quad-core kwam in april van dit jaar op de markt na een vertraging van maar liefst een jaar.

De nieuwe chip heeft 6 MB L3-cache, 4 MB meer dan Barcelona. De kloksnelheid varieert van 2,3 tot 2,7 GHz. Daarnaast krijgt ook de geheugenondersteuning een optater: 800 MHz DDR2 wordt door Shanghai ondersteund, tegenover 667 MHz door Barcelona. Shanghai past in de Socket-F, waardoor een upgrade geen probleem dient te zijn.

Volgens AMD is Shanghai geoptimaliseerd voor het verwerken van virtuele applicaties. Zo zou het schakelen tussen VM’s tot 25 procent sneller gaan. Door gebruik van het 45-nanometer productieproces moet Shanghai bovendien energiezuiniger zijn dan Barcelona. Het nieuwe ontwerp maakt het ook mogelijk om ongebruikte functies uit te schakelen of processen te verplaatsen om energie te besparen.

Bron: Techworld