AMD hield tot afgelopen maand vol dat het in 2009 een serverchip met acht kernen op de markt zou brengen. Gisteren werd tijdens een telefonische persconferentie echter duidelijk dat de voor volgend jaar geplande 6-kernige Istanbul-processor in de eerste helft van 2010 wordt opgevolgd door de 6-core 'Sao Paulo' en de 12-core 'Magny-Cours'. Deze plannen gaan dus ten koste van de octa-core Montreal.

De Istanbul kan worden gezien al een directe concurrent voor de 6-core Dunnington Xeon-processor die Intel in de tweede helft van dit jaar op de markt brengt. Daarna stapt de aartsrivaal over op een 8-core ontwerp. Door de Montreal te schrappen gaat AMD de directe concurrentie met Intel uit de weg. De stap kan bovendien worden gezien als een manier om te besparen op de productiekosten, al houdt een woordvoerder van AMD het erop dat dat 12-core chips gewoon beter overweg kunnen met grote werklasten dan octa-cores en eenvoudiger zijn te fabriceren.

De 6-core Sao Paulo wordt uitgerust met 6 MB L3-cache en ondersteunt DDR3 RAM. De 12-core ‘Magny-Cours’ zal in de praktijk bestaan uit twee 6-core processors die zijn gebundeld in een 'processor package'. De serverchip zal zijn uitgerust met een 12 MB L3-cache en eveneens DDR3 RAM ondersteunen. Voor de nieuwe chips maakt AMD gebruik van het 45 nanometer-productieproces. De quad-core Barcelona die vorige maand beschikbaar kwam is nog gebaseerd op het 65 nanometer-proces.

Bron: Techworld