'Magny-Cours' is de codenaam die AMD hanteert voor een telg in de nieuwe generatie Opteron serverprocessors die voor volgend jaar gepland staat. Samen met de hex-core Sao Paolo vormt Magny-Cours de opvolger van de huidige keus aan processorchips, die wordt aangevoerd door Istanbul.

Magny-Cours baart vooral opzien omdat het over twaalf kernen zal beschikken. AMD heeft besloten om de stap naar acht kernen over te slaan omdat het produceren van een twaalfkerner eenvoudiger zou zijn. In de praktijk bestaat Magny-Cours uit twee 6-core processors die zijn gebundeld in een 'processor package'. De serverchip zal zijn uitgerust met een 12 MB L3-cache en DDR3 RAM ondersteunen.

Toch zal de twaalfkerner niet meer stroom verbruiken dan de huidige Istanbul, zo tekent de nieuwsdienst van IDG op uit de mond van Pat Conway, een van de technici en woordvoerders van AMD.

Dat zou, uiteraard, liggen aan nieuwe stroombeheer-onderdelen, maar AMD gaat ook een ander trucje toepassen. De kloksnelheid zal bij de chip per kern lager liggen, zo zegt Conway. Hij weigert in te gaan op de vraag hoeveel Magny-Cours gaat opofferen. "Dat detail bewaren we voor de launchdatum", zegt Conway. Wel wordt dit volgens AMD ruim ondervangen door de grotere cache. Bron: Techworld