Daarover bericht CNet. Het zou gaan over de Phenom 7950 en 8950 chips in combinatie met de 780G chipset op bepaalde moederborden. In gevallen kan de combinatie moeilijk aan de praat te krijgen zijn.

Volgens AMD ligt dit aan de Thermal Envelope (TDP) van de processors. Die ligt op 125 watt, tegenover 95 watt op de chips in lagere klassen, en daar kan de chipset niet mee omspringen.

Zuinigheid

Tegenover de website laat AMD echter weten dat het probleem niet aan hen ligt. Leveranciers en thuisbouwers zijn te zuinig zijn geweest, zo zegt woordvoerder Jake Whitman tegenover de site. "Ze proberen een quadcore voor enthousiastelingen op een mainstream moederbord te plaatsen", zegt Whitman. "Niet alle producenten van deze moederborden hebben de TDP in hun ontwerp meegenomen." Hij raadt dan ook aan om de chips op 790 MoBo's te zetten, en benadrukt dat AMD nooit heeft gezegd dat de 780G in het high-end deel hoort.

Bij AMD in Nederland was niemand bereikbaar voor aanvullend commentaar.

Cray

Het gaat de afgelopen tijd al stroef bij AMD, zeker rond de quadcores en de serverprocessoren. Met zekere regelmaat komen berichten binnen van foutjes en vertragingen. Daar kwam gister nog bij dat Cray, de beroemde bouwer van supercomputers, Intel-architectuur gaat gebruiken. Daarmee stapt Cray af van het exclusieve gebruik van AMD.

Qua nieuws blijft het niet hierbij voor AMD. De Taiwanese site Digitimes, bekend als lekbak voor de hardwarewereld, meldt op basis van anonieme bronnen bij moederbordfabrikanten dat AMD twee nieuwe Phenom Denebprocessors gaat brengen dit jaar. De 45nm quadcores lopen op kloksnelheden tussen de 2,5 en 2,8 GHz, en tussen 2,4 en 2,7 GHz. Allebei hebben ze 6 MB cache. De 9750 Phenom zal worden vervangen, en er komen nog meer triple-cores onze kant op. Bron: Techworld