De 2,5 GHz 2360 SE en de 2,4 GHz 2358 SE zijn ontworpen voor servers met één of twee processors terwijl de 2,5 GHz 8360 SE en de 2,4 GHz 8358 SE zijn bedoeld voor systemen met minimaal vier processors. De toevoeging ‘SE’ duidt erop dat de chips ‘frequency optimized’ zijn, wat inhoudt dat de chips bedoeld zijn voor applicaties waarbij prestaties belangrijker zijn dan stroomverbruik.

De nieuwelingen zijn gebouwd op AMD’s Direct Connect Architecture en maken gebruik van de HyperTransport-technologie. Volgens directeur Patrick Patla van AMD’s Server and Workstation Business zijn de nieuwe Opterons interessant voor bedrijven die de hoeveelheid hardware in hun datacentrum willen terugdringen. “En voor bedrijven die voor hun bedrijfskritische software zoals databaseapplicaties willen overstappen van proprietary hardware naar x86-servers.

De eerste quad-core Opteron-modellen (‘Barcelona’) kwamen in april van dit jaar op de markt. Voor de tweede helft van dit jaar staat er nog een quad-core serverchip (codenaam Shanghai) op de planning die gebruikmaakt van het 45 nanometer-proces. De serverchip ‘Montreal’ die wordt uitgerust vier of acht kernen moet een jaar later op de markt verschijnen.

Bron: Techworld