Puma vertegenwoordigt de eerste nieuwe platformrelease voor laptops van het bedrijf sinds de overname van grafische chip-ontwikkelaar ATI, meldt PC World. Het platform is AMD's tegenhanger van de Centrino van Intel.

Volgens marketingdirecteur Leslie Sobon zal dit platform waarschijnlijk het laatste platform zijn waarin een centrale processor en een grafische processor als twee aparte componenten zijn ingebouwd: "De nieuwe generatie chips zal voornamelijk draaien om graphics en om doorvoercapaciteit (die bijvoorbeeld nodig is voor het decoderen van video, red). Er is geen behoefte om documenten binnen Word en Excel nog sneller te openen dan nu het geval is. Daarom zal AMD zich richten op het verbeteren van prestaties voor video's en games."

Goed zoeken

Wie een laptop met Puma-chip wil aanschaffen, zal daar wel bewust naar moeten zoeken, want in tegenstelling tot het Centrino-logo, komt er geen 'Puma inside' logo. Gebruikers zullen op zoek moeten naar een laptop met een AMD Turion X2 Ultra processor, de 780 chipset en een grafische kaart uit de ATI Mobility Radeon HD 3000-serie.

Populair in Europa

Ongeveer eenderde van alle nieuwe laptopontwerpen die het nieuwe platform gebruiken, zullen voorzien zijn van aparte grafische processor met een eigen geheugen.

Volgens Sobon zal dit soort laptops vooral in Europa populair zijn. Hier is de helft van de verkochte laptops voorzien zijn van een aparte grafische processor, tegenover slechts een vijfde van alle verkochte laptops in de Verenigde Staten: "Europa begrijpt de waarde van niet-geïntegreerde grafische chips, de Verenigde Staten niet. Als je 50 of 100 dollar meer hebt om te besteden aan een laptop, dan kun je die dollars beter spenderen aan betere graphics dan een een hogere kloksnelheid."

Deelnemende bedrijven

Onder meer Acer, Asus, Dell, Fujitsu-Siemens, HP, NEC en Toshiba zullen Puma-laptops leveren. AMD heeft ook geprobeerd om Apple en Lenovo warm te laten lopen voor het platform, maar deze bedrijven zullen de chip vooralsnog niet gebruiken. In de reeks laptops die zullen worden gebouwd, bevinden zich ontwerpen met schermen van 12 tot en met 18 inch. Sobon benadrukt dat er op dit moment geen ultraportables worden gebouwd op het Puma-platform.

Geen PowerXpress?

Opvallend is dat de eerste reeks laptops op dit platform niet zal zijn voorzien van PowerXpress, een van de opties die het platform juist zo interessant maakt. PowerXpress zorgt ervoor dat er geschakeld kan worden tussen de geïntegreerde grafische chip en de niet-geïntegreerde grafische chip, om zo de energieconsumptie terug te brengen wanneer er geen heftige prestaties nodig zijn. Het schakelen tussen de twee modi is mogelijk zonder de computer opnieuw op te starten. Volgens Sobon verschijnen de eerste laptops met deze functie pas in het derde kwartaal van dit jaar.

Meer energiebesparing

Daarentegen beschikt de Turion X2 Ultra processor ook over mogelijkheden om energie te besparen. Energie kan worden omgeleid naar slechts één van de dual cores, of zelfs helemaal worden uitgeschakeld, afhankelijk van de activiteit die nodig is. Ook heeft de processor de mogelijkheid om het encoderen en decoderen van video's (processen die plaatsvinden tijdens het bekijken van een DVD of het bewerken van video) uit handen te geven aan de grafische chip.

Bron: Webwereld Bron: Techworld