In allereerste instantie zou Shanghai, een quadcore chip met 6 MB aan cache, in het eerste kwartaal van volgend jaar verschijnen. Maar de ellende met de Barcelona-processor en de hete adem van de Intel Nehalem in zijn nek hebben AMD vrij snel doen besluiten om de productie van Shanghai naar voren te schuiven.

Daarmee volgt ook AMD het pad van de 45 nm-architectuur, iets waar Intel de nummer twee van de markt een jaar mee voor is geweest. Door deze verkleining moet Shanghai een stuk sneller en energie-efficiënter worden dan Barcelona: ongeveer 20 procent, zegt een manager van AMD tegenover CNet.

Naast de kleinere node en grotere L3 Cache (Barcelona had 2 MB, Shanghai krijgt dus 6) krijgt ook de geheugenondersteuning een optater: 800 MHz DDR2 wordt door Shanghai ondersteund, tegenover 667 MHz door Barcelona. Shanghai past in de Socket-F, waardoor een upgrade geen probleem dient te zijn.

AMD hoopt uit alle macht dat Shanghai in staat zal blijken om de nare smaak van Barcelona weg te spoelen. Die chip werd een jaar geleden ‘op de markt gebracht’, maar kreeg vervolgens te maken met zware vertragingen. Maar liefst acht maanden duurde het voordat de processor te krijgen was. Daarnaast kwam de chip negatief in het nieuws door een fout in de L3 Cache. AMD heeft altijd ontkent dat dit iets te maken had met de vertraging. Bron: Techworld