AMD probeert met zijn dinsdag aangekondigde processoren op prijs te concurreren met de grote rivaal Intel, schrijft IDG News Service. Twee van AMD's nieuwe Phenom II X6-processoren met zes kernen zijn flink goedkoper dan Intels vorige maand uitgebrachte six-core Core i7-980XM.

De Phenom II X6 1090T met een kloksnelheid van 3,2 Ghz kost in de VS 295 dollar en de 1055T (2,8 Ghz) heeft een prijskaartje van 199 dollar. Dat terwijl Intels Core i7-980XM te koop is voor 999 dollar. AMD's Europese prijzen voor de nieuwe X6's liggen hoger, respectievelijk rond 300 en 185 euro.

De X6-chips zijn bedoeld voor gamers en kopers van krachtige desktops. Het zijn de snelste chips tot nu toe in AMD's desktop-reeks. De nieuwe processoren beschikken voor het eerst over Turbo Core, waarbij drie van de zes rekenkernen omhoog worden geklokt als de processor licht wordt belast.

Intel duur

Intels Core i7-chip is waarschijnlijk sneller, gaf AMD's marketingmanager Adam Kozak tegenover IDG News Service toe. "Maar kopers krijgen bij ons meer performance per dollar." Analist Dean McCarron van Mercury Research verwacht niet dat Intel snel zal overgaan tot prijsverlagingen in het segment van gamers en liefhebbers van de allersnelste systemen. "Er zijn in die markt voor Intel weinig prikkels om zijn prijspunten aan te passen", aldus McCarron.