In de eerste maanden van 2009 is het aandeel gemeten naar omzet van AMD op de wereldwijde processormarkt van kwartaal op kwartaal met 2,3 procentpunt gestegen, van 10,8 procent naar 12,8 procent. Intel daalde van 81,6 naar 79,1 procent, meldt marktvorser iSuppli.

Het is echter nog verre van duidelijk of de stijging van AMD incidenteel of structureel is. Er is namelijk geen sprake van een verschuiving op jaarbasis. Het eerste kwartaal van 2008 waren de verhoudingen praktisch identiek aan nu. Sindsdien bouwde Intel zijn positie verder uit, vooral geholpen door de exploderende vraag van Atom-chips op de groeimarkt van netbooks.

Bodem bereikt

Deze vraag naar netbooks was aan het eind 2008 op zijn top, maar is daarna ingezakt. Zodoende kon AMD de laatste maanden weer wat marktaandeel winnen. Verder benadrukt iSuppli dat beide fabrikanten het eerste kwartaal slecht draaiden door ingestorte vraag naar pc's en servers. Maar AMD draait minder slecht dan Intel, "een indrukwekkende prestatie gezien de economische neergang", concludeert iSuppli-analist Matthew Wilkins.

De laatste weken wijzen de signalen uit de chipmarkt erop dat de bodem inmiddels bereikt is. Toch zal de wereldwijde omzet op de processormarkt dit jaar zo'n 15 procent lager zijn (op 28,6 miljard dollar) dan in 2008, verwacht iSuppli.