Na een upgrade haalt de AMD-supercomputer (Jaguar) bij Oak Ridge National Laboratory een prestatieniveau van 1,759 petaflops (biljard berekeningen per seconde) met haar 224.162 kernen. De IBM Roadrunner is na een herpartitionering juist net ietsje minder snel geworden, en komt uit op 1,042 petaflops. China is de top 10 binnengekomen met een hybride Intel-AMD systeem.

Top500-lijst

De lijst van Top 500 supercomputers wordt vandaag vrijgegeven tijdens de SC09 supercomputing conferentie in Portland. De top500 wordt twee keer per jaar opgesteld. De totale capaciteit van de systemen op de nieuwe lijst is 27,6 petaflops. Dat is 1 petaflop per seconde meer dan de vorige editie van de lijst, die in juni is gepubliceerd.

De voorgaande nummer één, de Roadrunner-supercomputer, maakte zijn debuut in juni 2008. Toen was het de eerste computer die boven de 1 petaflops kwam in de Linpack-benchmark, die wordt gebruikt om de systemen in volgorde te plaatsen. Die toppositie behield het systeem tot en met juni 2009, met 1,105 petaflops per seconde.

Jaguar stond in juni van dit jaar op de tweede plaats met 1,059 petaflops per seconde. Het heeft sindsdien een paar nieuwe AMD-processors gekregen en daardoor de leiding overgenomen. Deze computer is gebaseerd op het Cray XT5 Linux-supercomputerplatform, dat AMD Opteron-processors gebruikt. De piekcapaciteit ligt op 2,3 petaflops.

Onder de petaflops

De nummer drie van de top500-lijst is Kraken, van de universiteit van Tennessee. Die super loopt met een prestatie van 'maar' 832 teraflops wat achter op de twee koplopers. Toch is ook deze machine behoorlijk gestegen op de ranglijst. Deze Cray XT5-supercomputer stond in juni nog op de zesde plaats, toen het een prestatie van 463 teraflops leverde.

De nummer vier van de lijst staat in Duitsland en is gebouwd door IBM voor het Forschungszentrum Jülich. De nummer vijf is de Chinese supercomputer Tianhe-1, die 563 teraflops haalt dankzij een combinatie van Intel Xeon-processors met grafische processors (gpu's) van AMD als versnellers. Elke node van het 71.680-kernige systeem heeft twee Xeons gekoppeld aan twee AMD-gpu's.

De lijst wordt overigens gedomineerd door supercomputers in de Verenigde Staten. Daar staan er 277. Europa volgt met 153 en op de derde plaats staat Azië met 50 supercomputers. Om in de lijst te komen moest een supercomputer dit keer minstens 20 teraflops per seconde halen. In juni was 17,1 teraflops nog voldoende.

Intel domineert

Processors van Intel voeren de boventoon qua aantallen. Maar liefst 402 van de systemen uit de top500 hebben Intel-chips. Dat is 80,4 procent en weer wat meer dan de 399 stuks op de lijst van juni. De IBM Power-processors staan op de tweede plaats met 52 systemen, wat iets minder is dan de 55 van eerder dit jaar. AMD's Opteron zit in 42 systemen, waaronder dus de nummer één.

De meeste supercomputers in de lijst (426 systemen) gebruiken tegenwoordig quadcore processors. Slechts 59 stuks gebruiken nog dualcore chips en slechts 4 systemen vertrouwen op single core processors. Een bescheiden 6 systemen gebruiken de multicore (negen cores) Cell Broadband Engine-processor van IBM, die ook wordt gebruikt in de PlayStation 3.

IBM versus HP

HP heeft de meeste systemen op de lijst gebouwd: 210 supercomputers, ofwel 42 procent. IBM is verantwoordelijk voor 185 systemen. Maar de systemen van IBM zijn wel verantwoordelijk voor de meeste rekenkracht: 34,8 procent van de top500. Dat was in juni nog 39,8 procent was. HP komt nu uit op 22,8 procent.

Bron: Techworld.nl.