Het is jaren lang zo geweest dat, als je de snelste, krachtigste processor wilde hebben je automatisch voor Intel ging als je geld wilde besparen je ging voor AMD. Nu de laatste fabrikant met de Threadripper op de proppen komt lijkt het alle kaarten in handen te hebben. Een lage prijs én de beste prestaties.

Toch heeft Intel niet stilgezeten en geprobeerd de hype van AMD te overtroeven met de Core i9. Wij hebben beide chips uitgebreid aan de tand gevoeld en beide leken als winnaar uit de bus te komen. Zoals veel dingen in het leven hebben ze sterke en zwakke punten waardoor het een kwestie van prioriteiten wordt.

Als je iemand bent die het vooral moet hebben van single threaded prestaties (waaronder games), dan is de Core i9 met z'n hogere kloksnelheden de betere keuze voor je. Op alle andere gebieden veegt de Threadripper 1950X de vloer aan met de chip van Intel.

Prijstechnisch

Als je de twee processoren met elkaar vergelijkt komt het erop neer dat er meestal op twee dingen wordt gelet: prijs en prestaties. Wij testen meestal niet elke chip in een familie maar reviewen vooral de vlaggenschepen.

De prijzen van beide chips kan door beide fabrikanten nog worden aangepast dus het is handig om vlak voor aankoop nog even te kijken of de prijs van je processor nog steeds de moeite waard is. Wij houden de prijzen aan die de fabrikanten ons stuurden en dat is ook voor jou een mooi beginpunt.

Als we de specificaties en prijzen gelijktrekken komt AMD's Threadripper als winnaar uit de bus. Deze processoren kosten tussen de 549 en 999 dollar terwijl de Core i9 van Intel tussen de 999 en 1999 dollar kost.

De voordelen van Intels processoren zijn echter dat er meer diversiteit is, de chips gemiddeld meer cores bevat en dat deze ook nog eens efficiënter omgaan met energie.

Als we kijken naar de kloksnelheid, kunnen we verschillende conclusies trekken. AMD's Threadripper heeft hogere baseclocks, maar moet het uiteindelijk afleggen tegen de Core i9 als de kloksnelheden worden geboost onder hoge load. Beide processoren zijn overigens unlocked dus overklokken is iets dat overwogen kan worden.

AMD biedt op dit moment drie verschillende Threadripper chips aan:

 • Threadripper 1950X (999 dollar), 16 cores, 32 threads 3,4 GHz base clock, 4GHz boosted clock
 • Threadripper 1920X (799 dollar), 12 cores, 24 threads, 3,5GHz base clock, 4 GHz boosted clock
 • Threadripper 1900X (549 dollar), 8 cores, 16 threads, 3,8GHz base clock, 4GHz boosted clock

De 1950X en 1920X kwamen uit op 10 augustus samen met X399 moederborden. De 8-core Threadripper 1900X komt uit op de 31e deze maand.

Als je de officiële chips te duur vindt, zou je ook nog kunnen gaan voor een goedkopere, tragere Threadripper: de 1920 (zonder X). Ook dit is een 12-core 24-thread processor, al is deze lager geklokt (3,2 GHz met een boost naar 3,8GHz). Deze processor is energiezuiniger (140W ipv 180W).

Intel's verzameling is iets rommeliger. Alle Core i9-chips zijn gebouwd rondom de Skylake architectuur, ook wel bekend als Skylake-X. Maar sommige tragere chips hebben dan weer het labeltje Core i7. Wij hebben ons voor dit artikel alleen maar gefocust op de i9.

Intel biedt op dit moment vijf verschillende i9-chips aan:

 • Core i9-7980XE (1999 dollar): 18 cores, 36 threads; 2.6GHz base clock, 4 GHz-4.4-GHz boosted clock
 • Core i9-7960X (1699 dollar): 16 cores, 32 threads; 2.8GHz base clock, 4.2GHz-4.4GHz boosted clock
 • Core i9-7940X (1399 dollar): 14 cores, 28 threads; 3.1GHz base clock, 4.3GHz-4.4GHz boosted clock
 • Core i9-7920X (1199 dollar): 12 cores, 24 threads; 2.9GHz base clock, 4.3GHz-4.4GHz boosted clock
 • Core i9-7900X (999 - 1,059 dollar): 10 cores, 20 threads; 3.3GHz base clock, 4.3GHz-4.5GHz boosted clock

De 7900 is inmiddels al te koop, 7920X komt op 28 augustus uit en de 14, 16 en 18-core i9-chips zullen 25 september verschijnen.

De Core i9 consumeert minder energie dan de Threadripper: de krachtigste chips (i9-7980XE en i9-7940X consumeren ongeveer 165W terwijl de i9-7920X en i9-7900X 140W verbruiken.

Review

De Core i9 verslaat met gemak alle andere processoren die Intel ooit gemaakt heeft en omdat Intel's chips een behoorlijke tijd krachtiger waren dan de processoren van AMD, zou je misschien verwachten dat de Core i9 als winnaar uit de bus zou komen. Steker nog, Intel zegt dat de 7980-XE de eerste consumenten CPU is die 1 teraflops haalt.

Toch biedt AMD met de Threadripper behoorlijk wat tegenstand. Sterker nog, de Threadripper veegt de vloer aan met de chips van Intel op het gebied van multithreaded applicaties. Rendering en videoconversie bijvoorbeeld. Alleen op het gebied van single threaded prestaties wint de i9 het van AMD.

Als je een gamer bent, kan je rustig een Threadripper nemen. De nieuwe Game Mode gooit de prestaties van verschillende games omhoog tot het punt dat het verschil tussen de twee chips praktisch verwaarloosbaar is.

Daarnaast heeft AMD de prijzen mee. Een processor die op multithreaded-gebied beter is dan de i9 en in gaming modus ongeveer gelijke prestaties houdt, maar de helft goedkoper is, lijkt als uiteindelijke winnaar uit de bus te komen. Sterker nog, het geld dat je overhoudt door te kiezen voor een Threadripper kan je weer gebruiken om een super krachtige videokaart te kopen en dan nog even duur uit te zijn.

In de onderstaande video lopen we de benchmarks nog even met je door.

Chipset en moederbord-ondersteuning

De chipsets die beide processoren gebruiken kunnen nogal verwarrend overkomen omdat ze qua naamgeving best wel op elkaar lijken. De Threadripper gebruikt AMD's X399 chipset terwijl de Core i9 de Intel X299 chipset gebruikt.

Geen van beide chipsets hebben een compatibiliteitsvoordeel. De X299 gebruikt een Socket R4 (2066-bump LGA) en de X399 gebruikt de gigantische TR4 (4094-bump LGA socket).

Beide processoren zijn dus niet compatibel met andere producten. De Threadripper kan niet gebruikt worden op andere Ryzen-boarden en Intel's Core i9-chips zijn niet backwards-compatibel met bestaande Skylake of Kaby Lake moederborden.

Intel's X299 chipset heeft de volgende features:

 • Tot 44 lanes PCI Express Generatie 3 (kan overweg met twee x16 of vier x8 grafische kaarten)
 • Quad channel DDR4 2666 geheugen
 • Verbeterde Turbo Boost Mac Technologie 3.0 (vore i7-7820X en hoger)
 • Maximaal 8 SATA 3.0- en 10 USB 3.0-poorten.


AMD's X399 chipset biedt het volgende:

 • 66 PCI Express generatie 3 (Threadripper ondersteunt 64 lanes, maar de moederbordfabrikant mag er twee gebruiken voor andere features)
 • Multi-GPU-ondersteuning (SLI en CrossFire)
 • Quad-channel DDR4 DRAM 2666-ondersteuning
 • 12 SATA poorten
 • 14 USB 3.1 Gen 1 poorten (5Gbps), twee USB 3.1 Gen2 poorten (10Gbps), 6 USB 2.0-poorten. In een ander artikel zullen wij wat dieper ingaan op de Threadripper-moederborden.

Verborgen voordelen...en kosten

Tot nu toe zijn we niet heel erg de diepte in gegaan aangezien real-world prestaties veel belangrijker zijn dan statische benchmarks (in de voorgaande video hebben wij die uiteraard wel even voor de volledigheid behandeld).

Bovendien zijn er andere factoren waar je op moet letten als je een van de twee chips aanschaft: voordelen, nadelen en kleine dingetjes. We beginnen met AMD.

Let op de heatspreader. Deze is, logischerwijs, net als de processor, gigantisch. Betekent dat dat je geen goede koelers kan vinden voor deze processor? Nee. De processor wordt standaard niet meegeleverd met een vloeibare koeler, maar levert wel een bracket-adapter mee om de meeste 3rd party-koelers te kunnen gebruiken. AMD zegt zelf dat er meer dan genoeg koel-oplossingen zijn waaruit je kan kiezen.

Als je geen zin hebt om een Threadripper-pc te bouwen, kan je ook kijken naar de computers van Alienware. Dit bedrijf is op dit moment de enige fabrikant die Threadripper-systemen levert, in de nabije toekomst zullen uiteraard andere fabrikanten volgen, maar als je haast hebt, kan je dus bij deze fabrikant terecht.

Alienware is beroemd om z'n game-pc's en dat brengt ons bij een potentieel pijnpuntje: de gamemodus van AMD is nogal verwarrend omdat deze juist cores uitschakelt. Sommige games kunnen namelijk niet overweg met het grote aantal cores van deze processor terwijl anderen juist wel weer goed schalen. Deze modus moet dus per game in- en uitgeschakeld worden.

Core i9-gebruikers hoeven niet met zoveel verschillende opties rekening te houden. Op dit moment is de grootste zorg de beschikbaarheid van de chips. Hierdoor schieten de prijzen omhoog en moet je dus snel zijn als je je nieuwe Intel-systeem betaalbaar wilt houden.

Verder moeten i9-kopers rekening houden overklokmogelijkheden (of het gebrek daaraan). Techspot probeerde de Core i9-7900X over te klokken en kwam erachter dat zelfs premium koelers niet voldoende waren. Als je een systeem wilt bouwen dat wel met zulke hoge temperaturen overweg kan, zal je alleen al 400 euro aan koeloplossingen kwijt zijn.

Conclusie

En de winnaar is...Geen van beide?! Nee, niet echt nee. Het is moeilijk een echte winnaar aan te wijzen. We raden je daarom ook aan goed na te denken voordat je honderden (duizenden?) euro's gaat uitgeven voor een chip die je niet nodig hebt. De verschillen tussen een AMD Threadripper, Ryzen of een Intel Core i9 en de generiekere Core i7/i5-chips zijn behoorlijk groot. Honderden euro's voor bijbehorend geheugen, moederborden, voeding, koeloplossing en misschien zelfs een grotere kast. Heb je echt een Ferrari nodig als een Toyota volstaat?

Zowel de Threadripper als de Core i9 hebben last van het feit dat er maar weinig apps zijn die zich zo makkelijk kunnen laten schalen over de grote hoeveelheid cores. Als je vandaag de dag het geluk hebt een programma (laat staan een game) vindt die de volle 16 threads van een 8 core i7 of Ryzen 7 benut, mag je al in je handjes knijpen.

Toen wij de 10-core i7 en 18-core Xeon testten, kwamen wij er al achter dat een groot deel van de cores simpelweg aan het niksen is.

Zelfs Handbrake kon de 18-core, 36-thread Xeon niet maximaal benutten

Er zijn natuurlijk wel wat momenten waarop een 10-core (en meer) CPU van pas kan komen. Als je veel tegelijk doet. Het encoderen van video, 3d-renderingen, Photoshop draaien en gamen terwijl je streamt naar Twitch, YouTube en Facebook, van die dingen waarmee je een quadcore-chip op de knieën krijgt. Als je dit soort dingen regelmatig doet, dan zouden deze chips voor jou van pas kunnen komen. Zo niet, waarom zou je dan zoveel geld neerleggen voor zulke (overkill) processoren? Denk daar goed over na.

Dat gezegd hebbende, als we dan toch een winnaar aan moeten wijzen, dan gaan we toch voor AMD's Threadripper. Waarom? Prijs/prestatie. Zelfs de zwakke punten van de Threadripper (Single threaded prestaties) worden goed gemaakt door de lage prijs van de processor en in multithreaded-situaties is de chip ongeëvenaard. Hierdoor kunnen wij toch wel concluderen dat de Threadripper absoluut de processor is om voor te gaan.