Het Amerikaanse bedrijf wil naast het alternatief voor Intel in de x86-architectuur ook op ARM-vlak een speler van naam worden. AMD kondigde al eerder aan ARM-chips voor de smartphones en tablets te gaan maken.

Dinsdag maakte het bedrijf bekend met een lijn 64-bit serverchips op basis van ARM te komen onder codenaam Seattle. De chips kennen 8 of 16 CPU-kernen en werken vier keer sneller en efficiënter dan de huidige lijn quadcore Opteron X-series chips.

Ook Opteron vernieuwt

De nieuwe chips komen in de tweede helft van 2014 beschikbaar naast de reeds geplande series x86-processors, waaronder een high-end Opteron-lijn (Warsaw). Op termijn verwacht AMD dat ARM-chips belangrijker worden dan hun x86-broertjes vanwege de snelheid en prestaties, ondanks dat er nieuwe low-end processors met codenaam Berlin zullen verschijnen die de huidige zuinige Opterons vervangen.

AMD heeft afgelopen jaren in de servermarkt flink wat marktaandeel op Intel moeten inleveren. De nieuwe Seattle-chips zijn een breuk met een verleden en ook voor chipdesigner ARM een noviteit, omdat AMD de eerste 64-bit ARM-chip zal produceren. Seattle is gebaseerd op het Cortex-A57 ontwerp en kent een SoC waarin ook 10Gb Ethernet en Freedom Fabric verwerkt zitten. Met laatstgenoemde krijgt Seattle sneller toegang tot andere systeemcomponenten. In tegenstelling tot de x86-varianten, zit in Seattle geen grafische chip verwerkt.

Concurrentie zit niet stil

Met Seattle gaat AMD de directe confrontatie aan met fabrikanten als AppliedMicro en Calxeda, die ook hebben aangekondigd een 64-bit ARM-serverchip af te gaan leveren. MiTAC presenteerde eerder een 64-bit ARM-server met de naam 7-Star. In de machine zit een chip van AppliedMicro.

Momenteel is Nvidia de grootste chipfabrikant in de markt voor ARM-serverchips. Directeur Andrew Feldman van AMD’s serverunit verwacht dat ook Samsung en Qualcomm zich met serverchips gaan bemoeien. “Historisch gezien zijn daar de winstmarges veel hoger dan voor telefoonchips.”