De Opteron is vijf maanden eerder uitgekomen dan oorspronkelijk in de planning zat, maar dan nog is het een broodnodige inhaalslag die AMD moest leveren. Intel kan immers al sinds september vorig jaar pronken met de 'triple dualcore' Xeon 7400 'Dunnington'. AMDs voordeel ten opzichte van de concurrent is dat Dunnington niet met de QuickPath Interconnectie is uitgerust, die later wel op Nehalem is toegepast. HyperTransport, AMD's interconnect, is dus troef.

Behalve de twee extra kernen vertoont Istanbul weinig verschillen met de Shanghai-processor, AMD's 45 nm serverantwoord op Xeon. De kloksnelheden zijn iets teruggeschroefd om het verbruik binnen de perken te houden, terwijl het nieuwe HT Assist het verkeer stroomlijnt tussen de kernen en de L3 cache. Elke kern kan drie instructies aan, waarmee de Hex-core op achttien instructies per klok komt. Ter vergelijking: de Xeon Nehalem-architectuur is gebouwd op vier instructies per kern per klok.

De Istanbul past in de vertrouwde Socket F, wat een upgrade vanaf Shanghai eenvoudiger moet maken. Qua geheugen houdt AMD het op ondersteuning van DDR2 geheugen, en wordt DDR3 dus op de lange baan geschoven. Dat viel te verwachten, omdat DDR3-ondersteuning al lange tijd gepland voor 2010 staat om zijn introductie pas te maken met Sao Paulo, de beoogde opvolger van Istanbul. Tegelijk met Sao Paulo staat Magny-Cours op de planning, die een verdubbeling van het aantal cores teweeg brengt naar twaalf cores.

De grote leveranciers hebben nog geen systemen uitgebracht gebaseerd op de nieuwe processor, maar AMD verwacht dat in ieder geval Cray, Dell, HP, IBM en Sun nog deze maand over de brug komen. De prijslijst voor de Opteron was op het moment van schrijven nog niet op te vragen. Istanbul is geschikt voor 2- 4- en 8-socketsystemen. Bron: Techworld