Met de nieuwe chipset richt AMD zich op servers die plaats bieden aan meerdere serverchips. Nieuwe virtualisatietechnieken en ondersteuning voor HyperTransport 3.0 moeten ervoor zorgen dat de chips in de verschillende sockets en componenten zoals grafische kaarten beter met elkaar communiceren.

AMD's aankomende Shanghai serverchip zal ook in de nieuwe chipset passen, aldus AMD-woordvoerder Phil Hughes. De quad-core Shanghai – de eerste 45-nanometer chip uit de koker van AMD – moet in het vierde kwartaal van dit jaar op de markt verschijnen en zal tevens opduiken in de chipsets van Nvidia en Broadcom. De serverchip ‘Montreal’ die wordt uitgerust vier of acht kernen moet een jaar later op de markt verschijnen.

Volgens analist Dean McCarron van Mercury Research is de aankondiging van de chipset een belangrijke stap voor AMD. De processorfabrikant heeft sinds de introductie van de Opteron in 2003 geen eigen chipset meer op de markt gebracht. De huidige AMD-servers zijn meestal uitgerust met chipsets van Nvidia of Broadcom, aldus McCarron tegenover de nieuwsdienst van IDG. De nieuwe serverchipset zou voor AMD nieuwe markten kunnen openen.

De aankondiging van AMD komt enkele dagen voor het Intel Developer Forum dat morgen van start gaat in San Francisco. De timing zal niet geheel op toeval berusten. Eind maart kondigde AMD zijn triple-core Phenom aan en dat was enkele dagen voor de start van IDF in Shanghai.

Bron: Techworld