In het vierde kwartaal van 2008 had Intel een marktaandeel van 81,9 procent. Dat percentage is wel afgenomen maar Intel is nog altijd de grootste. Het bedrijf leverde in het vierde kwartaal 80,5 procent van alle pc-processors wereldwijd. Dat percentage is echter wel afgenomen. AMD heeft nu 19,4 procent, gestegen van 17,7 procent een jaar eerder.

Laptops en desktops

AMD klimt op met zowel zijn laptopchips als zijn desktopchips. Voor laptops is de Intel-concurrent gegroeid van 10,2 naar 12,7 procent. Intel noteert daar een daling van 89,1 naar 87,3 procent. Voor desktops is AMD gegroeid van 26 naar 28,6 procent, terwijl Intel daar achteruitging van 73,9 naar 71,1 procent.

Dit blijkt uit cijfers van marktmeter IDC. De IDG Nieuwsdienst meldt dat AMD die terreinwinst dankt aan de ingestorte verkoop van Intel-processors, waaronder met name de energiezuinige Atom. De nummer drie op de markt voor pc-processors, het Taiwanese Via Technologies, is gezakt van 0,4 procent marktaandeel naar 0,1 procent.

Winstcijfers, ook dankzij Intel

De totale processorverkoop is in het laatste kwartaal van 2009 met 31,3 procent gestegen. Dat is in vergelijking met de slotperiode van 2008, toen de economische crisis hard toesloeg. AMD heeft in het vierde kwartaal ook voor het eerst sinds 3 jaar weer winst geboekt, meldt Infoworld. Dat is letterlijk dankzij Intel, die in november een omvangrijke schikking trof met zijn oude concurrent. Daarbij krijgt AMD 1,25 miljard dollar.

Tegelijkertijd is Intel ook verwikkeld in een concurrentiestrijd op het front van processors voor mobiele apparaten als smartphones, netbooks, tablets en smartbooks. Het heeft daar met name het energiezuinige Arm-processorplatform tegenover zich. Volgens onderzoeksbureau ABI Research legt Intel het op die markt af; in 2013 voeren apparaten met Arm-chips de boventoon.