Specifiek zou het gaan om de weigering van IBM om z/OS, het besturingssysteem van hun mainframelijn, te verkopen aan partijen als T3 die in de markt zitten voor systemen die met IBM-software overweg kunnen. Daarmee, zo is de redenering, maakt IBM zich schuldig aan koppelverkoop, en houdt het bedrijf de mainframemarkt op die manier in een wurggreep. IBM heeft rond de 90 procent van deze markt in handen.

De aanklacht komt niet uit de lucht vallen. IBM was tot afgelopen zomer al twee jaar in een juridische strijd verwikkeld met PSI, die in 2006 door IBM in Amerika werd aangeklaagd voor patentschendingen. PSI sloeg in 2007 terug met een antitrust-klacht bij de Amerikaanse rechtbank. Tot een uitspraak kwam het niet, omdat PSI afgelopen zomer prompt werd opgekocht door IBM, tot groot chagrijn van T3 die mee wilde doen in de zaak tegen IBM.

Voormalige partner

Dat bedrijf kondigde toen aan zelf stappen te ondernemen, en dat is nu ook gebeurd. T3 was tot 2002 een partner en wederverkoper van IBM, maar de verhoudingen bekoelden flink, en de banden werden verbroken toen IBM eiste dat T3 de verkoop van IBM-compatibele systemen stopzet. Dat T3 kiest om zijn klacht in Europa neer te leggen lijkt puur strategisch; het bedrijf zou in Brussel meer kans maken dan in Washington door de strengere concurrentieregels, zo klaagt de Amerikaanse lobbygroep CCIA op zijn website. Pikant genoeg heeft T3 in november een flinke zak met investeringen gekregen van een bedrijf dat flink in de clinch ligt met Europa, Microsoft.

"IBM heeft andere computerproducenten decennialang toegang gegeven tot zijn software en intellectueel eigendom. Maar om alle concurrentie uit de markt te verwijderen, en geen andere reden, heeft IBM alle programma's die het mogelijk maken voor klanten om de mainframesoftware aan te schaffen voor non-IBM-oplossingen geschrapt", zo laat T3 weten in een verklaring tegenover Ars Technica. "Het bedrijf dreigde ook met juridische middelen en anti-competitieve acties om concurrenten als PSI en T3 uit de weg te ruimen." Door de acties van IBM zouden Europese klanten voor maar liefst 50 miljard dollar benadeeld zijn, en moest T3 sinds 2002 driekwart van zijn werknemers op straat zetten.

IBM heeft zelf nog niet gereageerd op de aanklacht, en bij schrijven was de website van T3 niet bereikbaar. Bron: Techworld