Het Ministerie van Energie verwacht dat de volgende generatie supercomputers 'om de zoveel minuten' last heeft van een fout op een harde schijf. Het heeft het door zijn gefinancierde Petascale Data Storage Institute gevraagd het probleem op te lossen.

Onderzoekers verwachten dat Roadrunner – een nieuwe, in het Los Alamos National Laboratory gestationeerde supercomputer van IBM – veel problemen geeft. De honderdduizenden harde schijven in de supercomputer, die met 16.000 Cell- en 16.000 Opteron-processors een maximumsnelheid haalt van 1,6 petaflops (1,6 duizend triljoen calculaties per seconde), lopen regelmatig vast.

Garth Gibson, professor computerwetenschappen en hoofd van het nieuwe instituut, waarschuwt dat 'sommige componenten te allen tijde zullen falen'.

Gary Grider van het Los Alamos National Laboratory bevestigt dit. Volgens hem hebben huidige teraflop-computers al één of twee keer per dag last van een fout op een harde schijf. "Met meerdere petaflops kan er om de minuut een fout optreden."

Het instituut moet nu een manier zien te vinden om het 'harde schijven-probleem' op te lossen. "Het opslagsysteem waar wij naar zoeken moet een extreem hoge fouttolerantie hebben, de gevolgen van een fout maskeren en ondertussen gewoon door blijven werken", stelt Grider. "Een enorme uitdaging, vooral als je je bedenkt dat het systeem straks simulaties draait van weersverschijnselen en beveiligingssystemen voor nucleaire opslag." Bron: Techworld